Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

"Verzoeningsprojecten in Israël hard nodig"

joelvoordewindmaandag 09 januari 2017 07:30

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is in Israël om projecten te bezoeken die verzoening moeten brengen tussen Israëliërs en Palestijnen. Voordewind brengt dit bezoek op een moment dat de verhoudingen weer op scherp staan. Dit weekend reed een vrachtwagen in Jeruzalem in op een groep militairen. Vier militairen kwamen om en 15 mensen raakten gewond.

De bestuurder van de vrachtwagen, een Palestijnse man uit Oost-Jeruzalem, werd doodgeschoten.

Voordewind was op dat moment een kilometer verwijderd van de plek des onheils. "We kwamen uit een Arabische kerkdienst toen onze telefoon het bericht van de aanslag kwam. Dan zie je meteen de veiligheidsmaatregelen toenemen", aldus Voordewind maandagochtend in De Nieuwe Morgen. "Het is wel bizar. Je komt voor verzoeningsprojecten, maar je wordt geconfronteerd met de harde realiteit van zo'n vreselijke aanslag."

Het Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie bracht onder andere een bezoek aan verzoeningsproject Seeds Of Hope. "We laten zien hoe hard nodig dit soort projecten zijn om de vooroordelen en haat tussen beide groepen van onderop, met een nieuwe generatie, te doen verminderen. In het Nederlandse parlement hebben we daar geld voor vrijgemaakt, in totaal twee miljoen euro."

Bij dat project is de voormalig bodyguard van Yasser Arafat betrokken. Voordewind: "Voorheen leidde hij Palestijnse jongeren op om Israëliërs te vermoorden. Nu brengt hij Israëlische en Palestijnse jongeren bij elkaar om in contact te te treden en probeert hij om vooroordelen en haat weg te nemen. Dat doet hij door computerlessen, Engelse taallessen en sport."

Annexatie

Vorige week is er in het Israëlische parlement gesproken over annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Voordewind verwacht niet dat idt plan van minister Bennett zal worden aanenomen. "Dat zal hij moeten doen namens het kabinet, maar premier Netanyahu zal niet zomaar akkoord gaan door meer vuur aan te wakkeren."

Het gesprek met Joël Voordewind kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari