Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Buitenlanders zijn een zegen voor de kerk"

ICF Veenendaaldinsdag 10 januari 2017 07:30

Buitenlanders zijn niet alleen maar een last waar we voor moeten zorgen, maar zijn vooral een zegen die ons land en de kerk verder kunnen helpen. Dat zegt kerkplanter Hans Euser van ICF Veenendaal op Groot Nieuws Radio. "We zien veel Iraniërs tot geloof komen. Hun verhalen zijn zo mooi, puur en intens. Dat kan de Nederlandse kerk wakkerschudden en aansporen diezelfde Jezus na te volgen."

Aanstaande zondag gaat er een nieuwe interculturele gemeente van start in Harderwijk. In Nederland zijn er zo'n 30 van zulke internationale kerken die vallen onder koepelorganisatie ICP.

Hans Euser ging in 2012 van start met een interculturele kerk in Veenendaal. Hij zag veel mensen met een buitenlandse achtergrond in Veenendaal die geen aansluiting vonden bij een kerk, terwijl er wel een duidelijke behoefte aan was. Bij de activiteiten en samenkomsten van ICF Veenendaal komen inmiddels bezoekers van 20 nationaliteiten bijeen.

De groei ontstaat doordat de kerk op zoek gaat naar sleutelfiguren die in hun eigen gemeenschap een ambassadeur kunnen zijn. Euser: "Als je goed contact krijgt met één iemand uit een bepaalde grote groep, heb je al snel contact met die hele groep." Bezoekers van de interculturele kerk voelen zich thuis als ze zich gezien en herkend weten in de groep.

In de diensten wordt ruimte gemaakt voor iedereen. "Dat zit al in de taal. Zondag hadden we de bijbeltekst in zes verschillende talen." Met rustig en eenvoudig Nederlands wordt die tekst uitgelegd. Ook worden er liederen in verschillende talen gezongen.

Zouden de bestaande kerken niet meer intercultureel van karakter moeten zijn? Euser: "Het is goed dat elke kerk intercultureel zou zijn. Maar het gegeven is dat Nederlanders dan altijd in de meerderheid zijn. Als medelander zul je altijd in een minderheid zijn. Dat vraagt een grotere aanpassing." 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari