Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

"Een gezond kind stuitert over grenzen heen"

baby boxdinsdag 10 januari 2017 18:30

Hoe ga je om met het stellen van grenzen voor kinderen? Het is volgens gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz een normaal verschijnsel dat een kind in verzet komt tegen de regels of grenzen die ouders stellen. De duidelijkheid die vader of moeder vervolgens geeft, biedt veiligheid aan het kind. "Recht je rug, blijf stevig in je positie en weet dat je daar niet alleen in staat."

Ouders kunnen volgens Mulder in twee houdingen schieten: een verdrietige, smekende houding, maar ook een boze of gefrustreerde houding. "Je moet je daar niet toe laten verleiden. Als je weet dat deze regel nuttig is en nodig voor de ontwikkeling, dan is je kind gebaat dat hij zich daar aan moet houden."

Grenzen nodig

Volgens Piet Mulder heeft ieder mens grenzen nodig, omdat anders je leven heel onzeker en onveilig wordt. Je weet dan niet waar je aan toe bent. "Ik herinner me dat mijn schoonmoeder 28 jaar geleden zei: 'Je geeft je kleine meid te snel te veel ruimte. Ze raakt overprikkeld in de kamer, ze moet langer in de box blijven.' Dat is een duidelijke en fysieke grens die een kind in een bepaalde ruimte nodig heeft. Dat is een veilig terrotorium. Daarbinnen voelt het kind zich wat meer op zijn gemak."

Leefregels

Ook in de Bijbel ziet Piet Mulder dat er duidelijke grenzen gesteld worden. "De Here God heeft er alles aan gedaan om het volk Israël uit de slavernij van Egypte te bevrijden. God is er maandenlang mee bezig om daden van verlossing te geven. Hij geeft brood en water en Hij zorgt voor het volk. Na verloop van tijd komt Hij pas met zijn tien leefregels waarin Hij zegt: hou je aan die regels, dan hou je je vrijheid vast, dan kun je dicht bij Mij leven, volgens mijn bedoelingen. Dat hebben kinderen ook nodig in hun ontwikkeling. Dat ze grenzen hebben, duidelijke regels van vader en moeder waarbinnen ze een fijn leven kunnen hebben."

Leeftijd

Wat normale grenzen zijn, is afhankelijk van de leeftijd van het kind, aldus Mulder. "Bij een bepaalde leetijd hoort een bepaalde verantwoordelijkheid van het kind. Een kind van vijf jaar laat je niet alleen buiten de tuin spelen. Dat geldt ook voor wanneer een kind alleen naar de winkel mag of voor het eerst mag bepalen wat hij met zijn zakgeld doet."

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari