Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week2

week2_2017vrijdag 13 januari 2017 17:00

De week is weer voorbij, tijd om terug te blikken op het mooiste van deze week. Op Groot Nieuws Radio hadden we aandacht voor muziek van Joyce de Vos, interculturele kerken, kerklozen en het aangeven van grenzen aan kinderen. Gesprek gemist? Je kunt ze hier terugluisteren!

Maandag

"Verzoeningsprojecten in Israël hard nodig"

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is in Israël om projecten te bezoeken die verzoening moeten brengen tussen Israëliërs en Palestijnen. Voordewind brengt dit bezoek op een moment dat de verhoudingen weer op scherp staan. Dit weekend reed een vrachtwagen in Jeruzalem in op een groep militairen. Vier militairen kwamen om en 15 mensen raakten gewond.

Het Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie bracht onder andere een bezoek aan verzoeningsproject Seeds Of Hope. "We laten zien hoe hard nodig dit soort projecten zijn om de vooroordelen en haat tussen beide groepen van onderop, met een nieuwe generatie, te doen verminderen. In het Nederlandse parlement hebben we daar geld voor vrijgemaakt, in totaal twee miljoen euro."

Het gesprek met Joël Voordewind kun je hier terugluisteren.


Joyce de Vos brengt CD 'Het Anker' uit

Vlak voordat we 2016 afsloten, werd het album 'Het Anker' van Joyce de Vos nog in de winkels gelegd. Een album met zelfgeschreven aanbiddingsliederen waarbij het vooral om de relatie met God gaat. Bij de productie kreeg ze de hulp van Ralph van Manen. In Backstage gaf Joyce maandag een toelichting bij haar liederen, haar missie en haar plannen voor het nieuwe jaar.

Een mooi gesprek over God volgen, naar Hem luisteren en stappen nemen. Je hebt immers maar één leven en dus maar één kans om in dit leven te doen wat je in dit leven moet doen, aldus Joyce. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Buitenlanders zijn een zegen voor de kerk"

Buitenlanders zijn niet alleen maar een last waar we voor moeten zorgen, maar zijn vooral een zegen die ons land en de kerk verder kunnen helpen. Dat zegt kerkplanter Hans Euser van ICF Veenendaal op Groot Nieuws Radio. "We zien veel Iraniërs tot geloof komen. Hun verhalen zijn zo mooi, puur en intens. Dat kan de Nederlandse kerk wakkerschudden en aansporen diezelfde Jezus na te volgen."

Aanstaande zondag gaat er een nieuwe interculturele gemeente van start in Harderwijk. In Nederland zijn er zo'n 30 van zulke internationale kerken die vallen onder koepelorganisatie ICP.

Hans Euser ging in 2012 van start met een interculturele kerk in Veenendaal. Hij zag veel mensen met een buitenlandse achtergrond in Veenendaal die geen aansluiting vonden bij een kerk, terwijl er wel een duidelijke behoefte aan was. Bij de activiteiten en samenkomsten van ICF Veenendaal komen inmiddels bezoekers van 20 nationaliteiten bijeen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Gea kreeg een zoon met autisme

Dolgelukkig was Gea Bijl toen haar zoon Gersom 25 jaar geleden geboren werd. Toen Gersom opgroeide, merkte Gea gaandeweg dat er iets aan de hand was. Hij ontwikkelde zich niet zoals andere kinderen. Gersom bleek autisme te hebben. Jorieke sprak in september 2016 met Gea over autisme en geloof, opvoeding, vastlopen en durven loslaten. Het gesprek herhalen we dinsdag om 10:00.

Gea leerde haar zoon steeds weer in Gods handen te leggen en mocht merken dat Hij hem en haar steeds vasthield ook als ze het zelf niet meer aan kon.

Het gesprek met Gea kun je hier terugluisteren.


Je gaat niet naar de kerk... de kerk ben je!

Steeds vaker kom je christenen tegen die niet meer naar de kerk gaan. Ook Mark en Elsa Eikema uit Zwolle bezoeken geen kerk meer. Ze zijn de beweging De Kerklozen gestart vanuit het verlangen dat de kerk weer een bron van vreugde wordt. Inspiratie daarvoor halen ze uit het Bijbelboek Handelingen, hoe christenen met elkaar optrekken, elkaar dagelijks zien en met elkaar eten.

Nu nog leven christenen teveel geïsoleerd van elkaar in de kerk, vertelt Elsa Eikema dinsdagmiddag in Sandwich op Groot Nieuws Radio. Een kerk moet volgens haar meer voelen als een familie. Elsa: "Naar de kerk gaan vind ik een gek ding om te zeggen. Je bent kerk en daar kun je niet van loskomen. Daar kun je niet naar toe gaan of los van komen. Kerk is een kwestie van 'zijn' en geen activiteit die je onderneemt of een plek waar je naar toe gaat."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Een gezond kind stuitert over grenzen heen"

Hoe ga je om met het stellen van grenzen voor kinderen? Het is volgens gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz een normaal verschijnsel dat een kind in verzet komt tegen de regels of grenzen die ouders stellen. De duidelijkheid die vader of moeder vervolgens geeft, biedt veiligheid aan het kind. "Recht je rug, blijf stevig in je positie en weet dat je daar niet alleen in staat."

Ouders kunnen volgens Mulder in twee houdingen schieten: een verdrietige, smekende houding, maar ook een boze of gefrustreerde houding. "Je moet je daar niet toe laten verleiden. Als je weet dat deze regel nuttig is en nodig voor de ontwikkeling, dan is je kind gebaat dat hij zich daar aan moet houden."

Volgens Piet Mulder heeft ieder mens grenzen nodig, omdat anders je leven heel onzeker en onveilig wordt. Je weet dan niet waar je aan toe bent. "Ik herinner me dat mijn schoonmoeder 28 jaar geleden zei: 'Je geeft je kleine meid te snel te veel ruimte. Ze raakt overprikkeld in de kamer, ze moet langer in de box blijven.' Dat is een duidelijke en fysieke grens die een kind in een bepaalde ruimte nodig heeft. Dat is een veilig terrotorium. Daarbinnen voelt het kind zich wat meer op zijn gemak."

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Open Doors: 1 op de 11 christenen vervolgd

Van de bijna 2,5 miljard christenen worden er minimaal 215 miljoen in sterke tot zeer sterke mate vervolgd om hun geloof. Dat is gemiddeld één op de elf christenen. Die conclusie trekt Open Doors die woensdag de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging publiceert. Er is dit jaar een toename te zien in de druk op christenen. Van de 50 landen scoren er 32 hoger dan vorig jaar.

Voor de zestiende keer staat Noord-Korea op de eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De situatie van christenen in Noord-Korea is volgens Open Doors niet verbeterd, maar ook niet verslechterd. Somalië volgt op nummer 2 van de lijst.

Woensdagochtend was Ruud Kraan te gast in de studio bij Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Kees Goedhart: God geneest nog altijd mensen

Tot vorig jaar leidde Kees Goedhart elk jaar op Pinksterconferentie Opwekking 'het gebed voor de zieken'. Hij gelooft met zijn hele hart dat God wonderen doet en mensen geneest. Hij maakt wel een kanttekening. "Een van de problemen is dat we gericht zijn op genezing en niet op God. Geloof richt zich altijd op God. Hij is het kanaal waardoor zijn mogelijkheden naar ons toe komen."

"Zodra geloof zicht richt op de oplossing van het probleem zelf, heb je kans dat je geloof keldert en je gaat twijfelen. We zijn teveel gericht op de oplossing van het probleem en niet op God die problemen oplost", aldus Goedhart donderdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Het hele gesprek met Kees Goedhart kun je hier terugluisteren.


God vulde het gat in het hart van Wendy

Al van jongs af aan wilde Wendy van Schelven graag moeder worden. Maar na onderzoeken bleek dat zij en haar man niet op een natuurlijke manier een kind kunnen krijgen. Er ontstond een 'gat in het hart' bij Wendy. In diezelfde tijd kreeg ze intensief contact met een andere man, waar Wendy verliefd op werd. Na aandringen van haar voorganger biecht ze dit op bij haar eigen man. Wendy werkt met hem aan herstel. Ook gaat ze aan de slag met het 'gat in haar hart'.

In september 2016 vertelde Wendy openhartig haar verhaal in Bij Jorieke. Het gesprek werd deze week herhaald en kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Zondag gaat de Week van Gebed van start

'Jouw hand, mijn glimlach' is het thema van de Week van Gebed die aanstaande zondag van start gaat. Met dit thema wil de Raad van Kerken en MissieNederland christenen aansporen om zich te verzoenen met God en met elkaar. In kerken door het hele land komen christenen bij elkaar om samen te bidden.

Dorina Nauta, relatiemanager Jeugd & Discipelschap bij MissieNederland, hoopt dat hierdoor kerkmuren een beetje gaan afbrokkelen en dat eenheid mag ontstaan. En daarvoor wordt het beeld van een hand en een glimlach gebruikt, zoals je een hand geeft als je het na een ruzie goed wil maken. "Juist door een hand te geven maak je fysiek contact en ontmoet je elkaar weer. En niet dat alleen de een de ander een hand reikt, maar ook de reactie van de ander: een glimlach. Als in: het is van twee kanten goed."

Het gesprek met Dorina Nauta kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari