Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

"Meer begrip voor frustratie achter de vloek"

rikkovoorbergmaandag 16 januari 2017 07:55

Tientallen klachten ontving de Bond tegen vloeken deze week over het BNN-programma 'De Gevaarlijkste wegen van de wereld' waarin Ferry Doedens er het ene na het andere scheld- en vloekwoord uitgooide. De Bond riep Doedens op om minder te schelden. Zet jij je tv uit als er gevloekt wordt op tv? Rikko Voorberg roept op om meer begrip te tonen voor de frustratie achter de vloek.

Rikko Voorberg, dominee van de Popupkerk in Amsterdam en schrijver van het boek 'De dominee leert vloeken', kan er wel begrip voor opbrengen dat de tv wordt uitgezet als er gevloekt wordt. "Maar het heeft weinig te maken met wat het probleem is met vloeken in de christelijke traditie. In het tweede gebod staat dat Gods naam niet ijdel gebruikt mag worden. Het ijdel gebruiken is vooral de inzet van Gods naam voor doelen die daar niet voor geschikt zijn." Als voorbeeld noemt Rikko het oorlog voeren in de naam van God.

Toch schaamt Rikko zich ervoor dat christenen "zuigerig en uit de hoogte" tegen iemand die vloekt zeggen: weet je wel wat je zegt? Rikko: "Juist aan ons als christenen is gevraagd om niet naar de buitenkant te kijken. Wat is de woede die ik zie, is die niet terecht? Er is geen enkel begrip voor de frustratie, pijn of woede die daar plaats vindt. We moeten leren om door die woede heen te kijken niet te snel op onze teentjes getrapt te zijn."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari