Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Eerste SGP-partijcongres in 100 jaar

SGP vlag Tweede Kamermaandag 16 januari 2017 07:30

Het was zaterdag het eerste congres van de SGP in het bijna 100-jarig bestaan van de partij. Voorheen werd het verkiezingsprogramma altijd - na het raadplegen van de plaatselijke afdelingen - vastgesteld door het landelijk bestuur. Dit keer werd met het oog op het krijgen van een zo breed mogelijk draagvlak een partijcongres georganiseerd.

Ook Tweede Kamerlid Roelof Bisschop is voorstander van het houden van een partijcongres. "Ik vind het prima, zeker hoe het nu gelopen is. Je merkt een enorme verbondenheid tussen de afdelingen. Er wordt gediscusieerd en er worden amendementen ingediend." In dat laatste heben de afdelingen zich niet beperkt gevoeld, merkt Bisschop. Zo hebben de SGP-jongeren een motie ingediend die is aangenomen tegen het advies van het hoofdbestuur in.

Doodstraf

Een van de uitkomsten van het congres is dat de doodstraf uit het verkiezingsprogramma wordt geschrapt. "Het is een weloverwogen keuze geweest van de commissie die het programma heeft voorbereid. Er is intern heel stevig over gediscussieerd."

Bisschop benadrukt dat de opvatting van de SGP ten opzichte van de doodstraf niet is veranderd, het blijft in het beginselprogramma staan. "De vraag is: wat wil je in het verkiezingsprogramma daarmee. Het is het programma dat je beoogd te realiseren in de komende vier jaar. Er zijn internationale verdagen waar nauwelijks beweging in te krijgen is. En dan moet je je realiseren dat het in de komende vier jaar niet gaat lukken."

Hetzelfde geldt voor het afschaffen van het homohuwelijk. "Daar staan we net zo afwijzend tegenover als in het verleden. Kunnen we daar de komende vier jaar stappen in zetten? Dat is uitgesloten", aldus Bisschop.

Het hele gesprek met Roelof Bisschop kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari