Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

5000 vluchtelingen zitten vast in Servië

belgradowoensdag 18 januari 2017 08:30

Een groep van zo'n 5000 vluchtelingen zit vast in Servië en moeten leven onder slechte omstandigheden. Dat zegt Albert Heldoorn van de Stichting Hulp Oost-Europa woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. Volgens Heldoorn kunnen ze geen kant op, omdat de grenzen met buurlanden dicht zijn en in Servië beschouwd worden als illegaal.

Dat komt omdat de vluchtelingen zich niet willen laten registreren. Heldoorn: "Ze willen door, ze willen naar hun familie die al in Duitsland zit. Ze willen ook niet in Servië blijven, omdat ze daar een lage levensstadaard hebben. Zodra ze zich laten registreren, moeten ze blijven in het land waar ze geregistreerd staan." Omdat de vluchtelingen als illegalen worden beschouwd, doet de overheid niks voor hen.

Van de vluchtelingen komt een vijfde uit Syrië. Ook zijn er vluchtelingen uit Afghanistan, Pakistan, Eritrea en Iran. Op dit moment leven ze volgens Heldoorn in gebouwen zonder ramen en deuren, terwijl de temperatuur onder het vriespunt ligt. Ook is er gebrek aan eten en kleren.

Stichting Hulp Oost-Europa biedt samen met Share to Serve hulp aan hen. "We vinden dat het onze opdracht is om het gebod van Jezus te volgen. Wanneer mensen geen eten hebben, moet je ze te eten geven", vertelt Heldoorn. Van de overheid mogen ze eigenlijk niet in contact komen met vluchtelingen, daarom opereren ze vooral in het donker.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari