Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Psalmen Voor Nu Wat Hou Ik Van Uw Huis (Psalm 84)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Psalmen Voor Nu Wat Hou Ik Van Uw Huis (Psalm 84)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Psalmen Voor Nu Wat Hou Ik Van Uw Huis (Psalm 84)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week3

week3_2017vrijdag 20 januari 2017 17:00

Zoals elke weekend vind je ook nu hier het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio. Afgelopen week hadden we aandacht voor de Week van Gebed, hooggevoeligheid en plannen voor een nieuw project van Reni & Elisa. Wilkin van de Kamp kwam naar studio om te vertellen over zijn worsteling met genezing. Gesprek gemist? Luister hier terug!

Maandag

Eerste SGP-partijcongres in 100 jaar

Het was zaterdag het eerste congres van de SGP in het bijna 100-jarig bestaan van de partij. Voorheen werd het verkiezingsprogramma altijd - na het raadplegen van de plaatselijke afdelingen - vastgesteld door het landelijk bestuur. Dit keer werd met het oog op het krijgen van een zo breed mogelijk draagvlak een partijcongres georganiseerd.

Ook Tweede Kamerlid Roelof Bisschop is voorstander van het houden van een partijcongres. "Ik vind het prima, zeker hoe het nu gelopen is. Je merkt een enorme verbondenheid tussen de afdelingen. Er wordt gediscusieerd en er worden amendementen ingediend." Een van de uitkomsten van het congres is dat de doodstraf uit het verkiezingsprogramma wordt geschrapt. 

Het hele gesprek met Roelof Bisschop kun je hier terugluisteren.


Ga je op weg? Deken, eten en drinken mee!

Nederlanders zijn slecht voorbereid op het winterweer en gaan vaak onvoorbereid de weg op. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Het risico is groter dat je een ongeluk krijgt of onderkoeld raakt. Het advies: neem voor onderweg een deken, eten en drinken mee, vertelt woordvoerder Iris van Dijnse in Sandwich.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders geen stooizout in de kast heeft staan. Van Dijnse: "De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Uitglijden gebeurt dan al snel als je een spekgladde stoep hebt."

Tachtig procent neemt voor onderweg geen eten mee, zestig procent vertrekt zonder drinken. En minder dan de helft van de automobilisten neemt een deken mee. "Stel je komt vast te zitten, door file of kou, dan is het heel lastig als je defze spullen niet bij hebt. De kans is dan groter dat iemand onderkoeld raakt." Vooral ouderen behoren dan tot de risicogroep.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


In Amerongen lopen ze biddend door de straten

In deze Week van Gebed zijn in veel dorpen en steden bijeenkomsten waar samen gebeden wordt. In Amerongen doen ze het iets anders. Een gebedsgroep heeft de straten van het dorp verdeeld. In elke straat lopen bidders een gebedswandeling. "Dan vallen er dingen op die Gods Geest je duidelijk maakt waar je voor kan bidden, voor mensen of situaties", aldus coördinator Hester Klein.

"Dat heeft ons zo enthousiast gemaakt, dat dit jaar de Week van Gebed anders is dan andere jaren", aldus Hester Klein maandagmiddag in De Dag Van Vandaag. "We geloven dat als je met elkaar gaat bidden, dan komt er een koepel van gebed over Amerongen heen waardoor de Geest van God kan gaan werken. Dat mensen tot geloof komen, dat levens veranderen en dat er emotionele en lichamelijke genezing komt. We hebben hoop te bieden voor Amerongen!"

Het gesprek met Hester Klein kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Wanneer ben je hooggevoelig?

Hooggevoeligheid, die term hoor je steeds vaker. Misschien ben jij ook wel hooggevoelig, want 20 procent van de mensen heeft het. Het is nog maar de vraag of deze mensen dat van zichzelf weten. Het thema krijgt wel steeds meer bekendheid en daarom komen we het ook vaker tegen. In Bij Jorieke was dinsdagochtend Marion Lutke te gast, zij is zelf ook hooggevoelig.

Hooggevoelige personen voelen bijvoorbeeld sterk aan hoe anderen in hun vel zitten. En allerlei signalen en geluiden komen harder binnen dan bij anderen. Ben jij benieuwd hoe je hooggevoeligheid herkent bij jezelf en anderen? Op de website van Marion kun je een test doen om te checken of jij hooggevoelig bent.

Marion Lutke werkte jarenlang als presentatrice bij de EO. Nu heeft ze een eigen coachingspraktijk waarin ze andere mensen helpt bij hooggevoeligheid.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Reni & Elisa al bezig met nieuw kerstproject

Terwijl we net de kerstdagen achter de rug hebben, zijn Reni & Elisa Krijgsman al bezig met een nieuw muzikaal kerstproject. Dat maakte het muzikale duo dinsdag bekend in Backstage. "We gaan proberen om met hulp van collega's liedjes te schrijven waarbij we niet het kerstverhaal herkauwen, maar de essenties van het verhaal proberen te projecteren op ons eigen leven", vertelt Elisa.

Het is nog niet bekend in welke vorm dit kerstproject gestalte krijgt, of het een CD wordt of een downloadbaar album via de website. Wel willen Reni & Elisa een tourtje koppelen aan het project. "We zijn op zoek naar kleine sfeervolle kerkjes!" De eigen liederen zullen worden gecombineerd met bekende kersthymns.

Het hele gesprek met Reni & Elisa kun je hier terugluisteren.


"Spreek over de doodswens van je tiener"

Vorige week kwam in het nieuws dat een 15-jarige jongen zelfmoord heeft gepleegd na gepest te zijn geweest op school en in sociale media. Hoe moet je omgaan als een tiener een doodswens heeft? Kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz: "Mensen zijn bang om te spreken over een doodswens, bang dat je iemand over het randje duwt. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar."

Van Pelt: "Als iemand met een doodswens rondloopt, dan geeft dat een isolement of schaamte. Dan kan het juist goed zijn om daar over te spreken. Het is nooit zo dat de doodswens sterker wordt als je daar over praat. Het geeft opluchting."

In urgente gevallen is het wel belangrijk om de huisarts in te schakelen of 112 te bellen.

Het gesprek met Annelies van Pelt kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Wilders doet veel goeds voor Nederland"

Op dit moment staat de PVV bovenaan in de peilingen, maar veel andere politieke partijen sluiten Geert Wilders uit om mee samen te werken in een nieuw kabinet. Hoe moeten de christelijke partijen zich opstellen tegenover de PVV? Politicoloog Cor Verkade vindt uitsluiting "een ziek- en gekmakend proces waarmee manipulatief met de kiezer wordt omgegaan."

Verkade vindt dat eerst het volk zich moet uitspreken bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Daarna moet pas gekeken worden welke meerderheden mogelijk zijn.

Het gesprek met Cor Verkade kun je hier terugluisteren.


5000 vluchtelingen zitten vast in Servië

Een groep van zo'n 5000 vluchtelingen zit vast in Servië en moeten leven onder slechte omstandigheden. Dat zegt Albert Heldoorn van de Stichting Hulp Oost-Europa woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. Volgens Heldoorn kunnen ze geen kant op, omdat de grenzen met buurlanden dicht zijn en in Servië beschouwd worden als illegaal.

Van de vluchtelingen komt een vijfde uit Syrië. Ook zijn er vluchtelingen uit Afghanistan, Pakistan, Eritrea en Iran. Op dit moment leven ze volgens Heldoorn in gebouwen zonder ramen en deuren, terwijl de temperatuur onder het vriespunt ligt. Ook is er gebrek aan eten en kleren.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Waarom geneest God niet iedereen?

God geneest, maar waarom niet iedereen? Met die vraag worstelen veel, maar dan ook heel veel mensen. Jorieke gaat donderdag in gesprek met Wilkin van de Kamp. Hij maakt veel wonderen mee, maar ook hij worstelde met deze vraag. Voor zichzelf heeft hij een antwoord gevonden. En hij schreef het op in zijn boek 'Waarom grijpt God niet in'.

Wilkin van der Kamp schrijft zelf: "Het antwoord is voor sommigen confronterend en voor anderen heel verrassend."

We leven in de tussentijd van Jezus komst naar de wereld en zijn wederkomst. In die tussentijd doet God soms wonderen en soms niet. Wilkin van de Kamp gelooft met heel zijn hart dat God nog veel meer wonderen wil doen. Tegelijk constateert hij dat het niet altijd gebeurt en hij bespreekt de vragen die dan naar boven komen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Groei in eenheid mogelijk"

De Week van Gebed stond deze week in het teken van eenheid en verzoening tussen kerk. Dorina Nauta, relatiemanager Jeugd & Discipelschap bij MissieNederland, heeft mooie verhalen gehoord over mensen die elkaar over kerkmuren heen hebben ontmoet. "Daar ontstaat eenheid als mensen gaan bidden." Tegelijkertijd blijft er groei mogelijk, constateert Nauta.

Op sommige plekken in het land verliep de Week van Gebed moeizaam of was het nog zoeken naar hoe het kan worden vormgegeven. Zo werd in een stad twee aparte gebedsbijeenkomsten georganiseerd, omdat de ene groep samenkwam met moslims.

Het gesprek met Dorina Nauta kun je hier terugluisteren.


Joke Buis nieuwe ambassadeur van IJM

Joke Buis is de nieuwe ambassadeur van International Justice Mission (IJM). Dat maakte de zangeres vrijdagochtend bekend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. In haar voorjaarstour wil ze de strijd tegen mensenhandel en moderne slavernij een plekje geven. "Maar niet als reclameblokje vlak voor de pauze", aldus Joke.

Van onderwerpen als onrecht in de wereld en verdeeldheid tussen mensen raakt Joke soms onrustig en angstig. Toen ze bedacht wat ze er aan kan doen, besloot ze haar talent om te zingen en te vertellen in te zetten.

Het gesprek met Joke Buis kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari