Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

Heeft het evangelie invloed op jouw dagelijks leven?

elsvandijk_sqmaandag 23 januari 2017 07:55

Vaak hoor je van zendelingen die terugkeren naar Nederland dat het opvalt dat het geloof hier zo weinig invloed heeft op het dagelijks leven. In het Reformatorisch Dagblad vertelde 'mission kid' Christiaan den Butter dat hij zich verbaasde om de houding en opvattingen van medestudenten op de EH. "Hun christenzijn had geen enkele invloed op hun dagelijks leven."

Het verhaal van Christiaan den Butter gaat nog verder. Toen hij terecht kwam op het reformatorische Hoornbeeck College, zag hij dat het geloof voor die studenten inhoudelijk nog minder betekenis had dan voor de studenten van de EH. "Ze zitten op zondag twee keer in de kerk, gaan naar catechisatie, maar in hun dagelijks leven doen ze er niets mee. Uitzonderingen daargelaten."

Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, reageerde maandag op de stelling 'Het evangelie heeft te weinig invloed op mijn dagelijks leven'. Ze ziet dat volwassenen niet meer automatisch laten zien wat een een leven met God inhoud voor het dagelijks leven.

Hoe zie je dat het evangelie invloed heeft? "Dat is heel basaal: hoe benader je andere mensen? Kijk je om je heen naar mensen als concurrenten, of kijk je naar de wereld als een plaats waar je van betekenis kan zijn voor anderen. (...) Jezus nodigt ons uit om een licht te zijn in deze wereld. Ik zie het als mijn opdracht om zo naar de mensen te kijken die ik ontmoet in het leven."

Jaarlijks gaat Van Dijk om met 300 studenten, waar soms ook wel eens "bijzondere exemplaren" tussenzitten. "Ik probeer altijd de studenten die ik ontmoet te begrijpen en niet af te wijzen op grond van gedrag." Daarom schafte ze als directeur de schoolregels op de EH af. Ze wil niet met studenten omgaan op grond van regels of sancties. Ze wil studenten helpen om de juiste keuzes te maken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari