Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

CHE krijgt subsidie voor onderzoek gezinshuizen

martinenoordegraafdinsdag 24 januari 2017 08:30

Het lectoraat Jeugd & Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede heeft een subsidie van 300.000 euro gekregen om onderzoek te doen naar samenwerking tussen gezinshuisouders en de ouders van de uit huis geplaatste jongeren. "Soms lukt dat niet altijd goed. Ouders kunnen weerstand bieden, of gezinshuisouders zijn aan het zoeken naar vormen van samenwerking", aldus lector Martine Noordegraaf.

Een gezinshuis is een kleinschalige woonvorm waar een gezin woont met een vader, moeder en hun eigen kinderen. Een van die ouders is professioneel geschoold als hulpverlener. In dat gezin worden 4 tot 6 kinderen of jongeren geplaatst die daar gaan wonen en opgroeien tot ze volwassen zijn.

De belangrijkste vraag in het onderzoek is hoe die gezinshuisouders goed kunnen samenwerken met de ouders van wie het kind uit huis geplaatst is en in het gezinshuis woont. Martine Noordegraaf: "We merken dat gezinshuisouders heel goed begrijpen dat het voor ouders lastig is en willen dat die samenwerking goed verloopt. Maar dat lukt niet altijd goed." In het onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden hoe een ouders betrokken kan worden bij de opvoeding. Zo kan een ouders mee naar een gesprek op school of betrokken worden bij een vervolgopleiding.

Noordegraaf kwam in de voorbereiding van het onderzoek erachter dat er in Nederland nog geen ander onderzoek is gedaan naar de perspectieven van ouders. "We weten wel wat professionals belangrijk vinden, maar wat de ouders belangrijk vinden, dat is niet onderzocht." Daarnaast is een gezinshuis een vrij nieuwe vorm van hulpverlening.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari