Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:24 - 22:24 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

"Inburgeren leer je door om te gaan met mensen"

nederland vlagdinsdag 24 januari 2017 13:30

Sinds 2013 is inburgering van asielzoekers niet meer de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van de asielzoeker zelf. En dat pakt niet goed uit. Slechts een derde van de asielzoekers slaagt binnen drie jaar voor de toets. Dat is minder dan voorheen. De eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker is te sterk doorgetrokken, vindt Rien Bregman van Stichting Gave.

Mensen die deze verantwoordelijkheid te zwaar vinden, dreigen tussen wal en schip te vallen. Voor lageropgeleiden of analfabeten is het makkelijk om de weg kwijt te raken op de website van een commerciële aanbieder. Vluchtelingenwerk of de lokale gemeente zouden hen aan de hand kunnen nemen, denkt Bregman.

"Als je nu niet kiest voor inburgering, dan leven deze mensen over een paar jaar van de bijstand, voelen ze zich niet thuis en kan het veel erger met hun gaan", aldus Bregman. Het is volgens hem belangrijk om juist in de beginfase te investeren.

Ook stelt Bregman dat het belangrijk is voor asielzoekers om een netwerk te hebben. "Inburgeren leer je niet achter de computer, dat leer je door om te gaan met mensen. Investeer daarom in vluchtelingen in de buurt, ga een relatie aan, investeer in het contact. Dan leren ze hoe Nederland werkt."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari