Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Kerk in Wales krijgt vrouw als bisschop

bisschopwaleswoensdag 25 januari 2017 08:30

Ethische kwesties rondom bisschopswijdingen blijft de kerk bezighouden. Maar in de Anglicaanse Kerk in Wales is nu een besluit genomen. Daar is deze week de eerste vrouwelijke bisschop gewijd. Vanaf nu leidt Joanna Penberthy een van de zes bisdommen in Wales. En wellicht krijgt ook Londen binnenkort een vrouw als bisschop.

Journalist en theoloog Hendro Munsterman ziet aanhoudende kritiek op het feit dat er vrouwen tot bisschop worden gewijd. "Maar het tempert wel, omdat men er gewend aan raakt. Daarbij moet gezegd worden dat het grootste deel van de Anglicaanse kerk geen vrouwen wijdt tot priester. Een minderheid van de kerk doet dat."

In Londen gaat eind februari de huidige bisschop met pensioen. Een belangrijke kandidaat als opvolger is een vrouw, aldus Munsterman. "En ze is van Afrikaanse afkomst. Een zwarte vrouwelijke bisschop." Munsterman ziet dat in Londen het verzet tegen een vrouwelijke bisschop groot is. Deze functie is belangrijk, omdat de bisschop van Londen betrokken is bij het parlement en het koninklijk huis.

Het gesprek met Hendro Munsterman kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari