Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zeg af en toe 'nee', want je bent niet onmisbaar

stop borddinsdag 24 januari 2017 18:30

Het kan best lastig zijn om af en toe echt een duidelijk 'nee' te laten horen als iemand iets van je wil of aan je vraagt. Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop ggz, zegt dat veel mensen het lastig vinden om grenzen te hanteren uit angst om afgewezen te worden. "Ze willen graag aardig gevonden worden. Als je nee zegt tegen iets of iemand, dan kan iemand je misschien niet zo aardig meer vinden", aldus De Boer.

Bij christenen kan er ook nog eens extra argumentatie bijkomen, denkt De Boer. "Het idee dat we de minste moeten zijn of een tweede mijl moeten gaan. En het gaat vaak niet om wat wij willen, maar wat de ander wil."

Maar als christen mag je gewoon 'nee' zeggen. "Als je eindeloos ja blijft zeggen, kom je niet toe aan waar je voor bedoeld bent." Het begint volgens De Boer aan op een nuchtere realisatie van het feit dat je niet onmisbaar bent. "Als ik nee zeg, vergaat de wereld niet." Een belangrijke tip: denk eerst na voordat je iets toezegt. Kom er later op terug. "Je mag je eigen ruimte creëeren."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari