Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Janneke Stegeman: Liefde maakt je juist kritisch

Janneke Stegemanvrijdag 27 januari 2017 18:55

Het is een gemiste kans als christenen 'de lieve vrede' willen bewaren en daardoor het conflict uit de weg gaan. "Terwijl liefde je juist kritisch maakt. Juist als je iemand lief hebt, durf je dat conflict aan", zegt theoloog van het jaar Janneke Stegeman. Vrijdagmiddag was ze te gast bij Marien in De Dag Van Vandaag. "Als je vertrouwen hebt in de ander en in jezelf durf je een conflict aan te gaan. Dan is een conflict niet zo bedreigend."

Vorig jaar werd Janneke Stegeman uitgeroepen tot Theoloog van het jaar. Daarmee volgt ze Frank Bosman, Paul van Geest en bisschop Gerard de Korte op, die eerder deze titel kregen. Ze stelde destijds dat er wel wat meer conflict mag zijn in de kerk. Als specialist in het Oude Testament promoveerde ze op het onderwerp religie en conflict.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Geloof is iets dat het hele leven van Janneke Stegeman doortrekt. "Ik vind geloof niet iets wat je kort kan samenvatten. Ik ervaar mezelf als heel gelovig. Het is iets centraals in mijn leven. Ik kan dat niet zo oplepelen in een oneliner ofzo."

Voor Janneke is vernieuwing een belangrijk thema dat hoort bij geloof. "Voor mij zou het een slecht teken zijn als ik net zo zou geloven als mijn ouders. En als ik net zo zou geloven als drie jaar geleden. Ik hoop dat ik me ontwikkel. Als ik zelf kinderen zou hebben, hoop ik ook dat ze hun eigen weg vinden in het geloof en dat ze het geloof zich eigen maken. Dat betekent automatisch dat ze anders geloven dan ik. Dat lijkt me niet erg."

 

 

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari