Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week4

week4_2017vrijdag 27 januari 2017 17:00

De week begon met het nieuws dat de ChristenUnie niet in zee gaat met de PVV bij de vorming van een nieuw kabinet. Op Groot Nieuws Radio hadden we deze week ook aandacht voor het boek van Jos Douma. Hoe kan de kerk weer betekenisvol zijn? En Dirk de Boer van De Hoop ggz gaf een paar tips hoe je vaker 'nee' kan zeggen. Gesprek gemist? Luister hier terug!

Maandag

ChristenUnie sluit samenwerking met PVV uit

De ChristenUnie gaat na 15 maart niet in een kabinet zitten samen met de PVV. Dat zei partijleider Gert-Jan Segers maandagochtend op Groot Nieuws Radio. De uitspraak is opvallend, omdat hij zaterdag bij de start van de campagne nog zei geen partijen uit te sluiten. Als er een beroep op de ChristenUnie gedaan wordt bij een kabinetsformatie zal hij wel uit beleefdheid gaan praten.

"Laat ik het helder zeggen. Ik zal uit alle beleefdheid gaan praten, we zullen een kopje koffie drinken. Maar een kabinet vormen met de PVV, dat gaan we niet doen", aldus Segers in De Nieuwe Morgen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Lied 'Vol Ontzag' op nieuwe CD Opwekking

Het lied 'Vol Ontzag' van Christian Verwoerd komt op de nieuwe CD van Opwekking te staan. Dat maakte hij maandagmiddag bekend in Backstage op Groot Nieuws Radio. Het lied staat op Christian's laatste album 'Een Duidelijk Geluid' en gaat over de grootheid van God. Op dit moment zit Christian midden in een periode waarin hij zijn stem rust geeft en ook al nieuwe plannen maakt.

Zo komt er in maart een tournee met Red een Kind waarin hij naast eigen liederen van zijn CD's ook nieuwe liederen laat horen.

Het gesprek met Christian kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

CHE krijgt subsidie voor onderzoek gezinshuizen

Het lectoraat Jeugd & Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede heeft een subsidie van 300.000 euro gekregen om onderzoek te doen naar samenwerking tussen gezinshuisouders en de ouders van de uit huis geplaatste jongeren. "Soms lukt dat niet altijd goed. Ouders kunnen weerstand bieden, of gezinshuisouders zijn aan het zoeken naar vormen van samenwerking", aldus lector Martine Noordegraaf.

De belangrijkste vraag in het onderzoek is hoe die gezinshuisouders goed kunnen samenwerken met de ouders van wie het kind uit huis geplaatst is en in het gezinshuis woont.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Hoe kan de kerk weer betekenisvol zijn?

Betekenisvol kerk zijn in de huidige maatschappij, hoe doe je dat? Jos Douma schrijft er een vurig betoog over in zijn boek 'Verlangen naar het goede leven'. Zo zegt hij: minder praten, vergaderen en niet alleen de nadruk op de zondagse ontmoeting. We moeten meer luisteren, delen, lezen en samen eten. Zo kan de kerk betekenisvol kerk zijn in onze maatschappij.

Dinsdag was Jos Douma te gast in Bij Jorieke. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Inburgeren leer je door om te gaan met mensen"

Sinds 2013 is inburgering van asielzoekers niet meer de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van de asielzoeker zelf. En dat pakt niet goed uit. Slechts een derde van de asielzoekers slaagt binnen drie jaar voor de toets. Dat is minder dan voorheen. De eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker is te sterk doorgetrokken, vindt Rien Bregman van Stichting Gave.

Mensen die deze verantwoordelijkheid te zwaar vinden, dreigen tussen wal en schip te vallen. Voor lageropgeleiden of analfabeten is het makkelijk om de weg kwijt te raken op de website van een commerciële aanbieder. Vluchtelingenwerk of de lokale gemeente zouden hen aan de hand kunnen nemen, denkt Bregman.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Zeg af en toe 'nee', want je bent niet onmisbaar

Het kan best lastig zijn om af en toe echt een duidelijk 'nee' te laten horen als iemand iets van je wil of aan je vraagt. Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop ggz, zegt dat veel mensen het lastig vinden om grenzen te hanteren uit angst om afgewezen te worden. "Ze willen graag aardig gevonden worden. Als je nee zegt tegen iets of iemand, dan kan iemand je misschien niet zo aardig meer vinden", aldus De Boer.

Bij christenen kan er ook nog eens extra argumentatie bijkomen, denkt De Boer. "Het idee dat we de minste moeten zijn of een tweede mijl moeten gaan. En het gaat vaak niet om wat wij willen, maar wat de ander wil."

Maar als christen mag je gewoon 'nee' zeggen. "Als je eindeloos ja blijft zeggen, kom je niet toe aan waar je voor bedoeld bent." Het begint volgens De Boer aan op een nuchtere realisatie van het feit dat je niet onmisbaar bent. "Als ik nee zeg, vergaat de wereld niet." Een belangrijke tip: denk eerst na voordat je iets toezegt. Kom er later op terug. "Je mag je eigen ruimte creëeren."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Meezingen met het oratorium 'Het Nieuw Jeruzalem'

Op 18 februari organiseert Promusic in Nunspeet een speciale Meezingdag, waar wie wil het bekende oratorium 'Het Nieuw Jeruzalem' van Johan Bredewout mag komen meezingen. Een groot koor onder leiding van dirigent Andre van Vliet, met Johan Bredewout zelf op piano, met een organist, fluitist, slagwerker, met de koperblazers van Imperial Brass erbij, alsook trompettisten Arjan & Edith Post.

Edith is namens Promusic betrokken in de organisatie en in Wens vertelde ze dinsdagavond over het initiatief. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Kerk in Wales krijgt vrouw als bisschop

Ethische kwesties rondom bisschopswijdingen blijft de kerk bezighouden. Maar in de Anglicaanse Kerk in Wales is nu een besluit genomen. Daar is deze week de eerste vrouwelijke bisschop gewijd. Vanaf nu leidt Joanna Penberthy een van de zes bisdommen in Wales. En wellicht krijgt ook Londen binnenkort een vrouw als bisschop.

Journalist en theoloog Hendro Munsterman ziet aanhoudende kritiek op het feit dat er vrouwen tot bisschop worden gewijd. "Maar het tempert wel, omdat men er gewend aan raakt. Daarbij moet gezegd worden dat het grootste deel van de Anglicaanse kerk geen vrouwen wijdt tot priester. Een minderheid van de kerk doet dat."

Het gesprek met Hendro Munsterman kun je hier terugluisteren.


Jongeren weten vaker bibliotheek te vinden

Er worden weer meer boeken uitgeleend in bibliotheken. En niet volwassen, maar juist jongeren lenen veel meer boeken. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Bussemaker woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2015 zijn er 2 miljoen meer jeugdboeken uitgeleend dan in 2014. Ook worden er steeds meer activiteiten georganiseerd.

Nando Kok sprak in Sandwich met Anja Kramer, medewerker van de Flevomeer Bibliotheek op Urk. Ook daar worden meer activiteiten georganiseerd, zoals bijeenkomsten over nieuwe media en politieke debatten. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

De voordelen van een kleine kerk

In Nederland sluiten regelmatig kerken hun deuren omdat er nog slechts tientallen leden komen. Maar die kerken hoeven helemaal niet dicht, stelt theoloog Stefan Paas in het Reformatorisch Dagblad. Kleine gemeenten hebben ontzettend veel voordelen.

Dat zegt ook Pieter Weerd uit Veenendaal, hij was twee jaar geleden juist een van de oprichters van de kleine geloofsgemeenschap De Rots. In een kleine kerk ervaart Pieter Weerd een bepaalde intimiteit en openheid naar elkaar toe. De opdracht om elkaar lief te hebben wordt in een kleine kerk een stuk helderder en begrijpelijker, aldus Pieter.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Levensvragen in nieuw boek van Leo de Vos

Je kent Leo de Vos misschien nog wel uit Café Grande waar hij moeilijke geloofsvragen niet uit de weg ging. Eind vorig jaar kwam hij met zijn nieuwe boek 'Onlesbare dorst' waarin hij ook de levensvragen centraal staan. Leo liet zich daarvoor inspireren door 'De christenreis naar de eeuwigheid' van John Bunyan. Woensdag was Leo de Vos te gast in Bij Jorieke.

In het boek beschrijft Leo een levensweg, een zoektocht naar geluk, zingeving, tevredenheid en ten diepste een zoektoch tnaar God. Hoofdpersoon Thomas Delver lijkt best een aardig leven te hebben, maar het gaat mis en er komt onrust in zijn hart.

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Het boek 'Onlesbare dorst' kun je bestellen via Kameel.nl.


Israël wil Syrische weeskinderen opnemen

Israël is bereid om honderd Syrische weeskinderen als vluchteling op te nemen, meldt de NOS donderdag. In het plan staat dat kinderen een voorlopige verblijfsvergunning krijgen, maar geen Israëlisch paspoort. Na vier jaar wordt de voorlopige verblijfsvergunning omgezet in een permanente vergunning. Het plan moet nog wel de goedkeuring krijgen van het kabinet.

Volgens Eric Vink van Christenen voor Israël is dit een opmerkelijke stap. Tot nu toe heeft Israël geen vluchtelingen opgenomen uit Syrië. Volgens Vink werd er intern en van buitenaf wel druk op de regering uitgeoefend om dat te doen. Nu is er een voorzichtige stap gezet. Het opnemen van vluchtelingen lag volgens Vink gevoelig vanwege het joodse karakter van het land.

Het gesprek met Eric Vink kun je hier terugluisteren.


"Vertrouwen is loslaten en dat is moeilijk"

Deze week is het album 'Trust In You' van Noortje van Middelkoop de CD van de Week in Wens. Hans van Vuuren sprak er met haar over het thema van dit album. "Het thema zat al heel lang in mijn hoofd. Vertrouwen komt héél dichtbij, want je moet loslaten. Ik vind het niet altijd gemakkelijk om op God te vertrouwen, maar het is wel de basis van een relatie."

De ontwikkeling van het thema is dan ook een langdurig proces geweest. Het arrangement voor het lied 'Ik stel mijn vertrouwen' werd jaren geleden geschreven, maar het lied ging voor Noortje leven toen haar zoon kort na de geboorte een hartoperatie moest ondergaan.

Het gesprek met Noortje van Middelkoop kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Tucht, een stuk zorg en liefde voor elkaar

Deze week werd er op de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken gesproken over de tucht. Het kerkverband wil op landelijk niveau één lijn trekken als het gaat om de tucht. Nu is het hebben van een homoseksuele relatie in de ene gemeente tuchtwaardig, terwijl een andere gemeente daar geen problemen mee heeft. Maar is het wel de taak van een gemeente om tucht uit te oefenen?

Erik de Boer, universitair docent aan de Theologische Universiteit Kampen, ziet in de Bijbel het basisprincipe van Jezus: als je broeder zondigt, ga heen en bestraf hem onder vier ogen. "In de kerk heb je een zekere verantwoordelijkheid voor elkaar om het leven met de Heer vol te houden."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Janneke Stegeman te gast bij Marien

Vorig jaar werd Janneke Stegeman uitgeroepen tot Theoloog van het jaar. Daarmee volgt ze Frank Bosman, Paul van Geest en bisschop Gerard de Korte op, die eerder deze titel kregen. Ze stelde destijds dat er wel wat meer conflict mag zijn in de kerk. Als specialist in het Oude Testament promoveerde ze op het onderwerp religie en conflict. Janneke werkt ook bij het debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

Naast haar werk als theoloog is Janneke ook geïnteresseerd in voetbal en theater. Ook heet ze een tijdje in Israël gewoond. En welke muziek luistert Janneke Stegeman graag? Genoeg om te bespreken! Vrijdagmiddag was ze te gast in De Dag Van Vandaag bij Marien Korterink.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari