Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

"Het ergste van pesten is om er niet bij te horen"

johanwerkmandinsdag 31 januari 2017 11:55

Als kind werd Johan Werkman gepest, buitengesloten en getreiterd. Op een dag ontdekte hij dat als hij van zich afsloeg, het pesten ophield. Zelf kreeg Johan ook rake klappen, maar de pijn die dit deed, had hij liever dan de pijn van het pesten. "Het ergste is om er niet bij te horen, het gevoel dat je buiten de groep staat. Die eenzaamheid was voor mij het moeilijkste", aldus Johan dinsdagochtend in Bij Jorieke.

Johan schreef het boek Brokstukken, over een pester die geconfronteerd wordt met wat zijn pestgedrag veroorzaakt. Het boek kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Het gesprek met Johan Werkman kun je hier terugluisteren.

Door het pesten ging Johan Werkman ook ander gedrag vertonen. "Als je helemaal alleen bent en niemand hebt die je steunt, is het bijna onmogelijk om tegen het pesten in te gaan. Het begint vaak als geintje. Wanneer het langer duurt, merk je op een gegeven moment dat het allemaal harder binnen komt. Vaak ook harder dan het bedoeld is."

Overleven

Het pesten begon in groep 7 op de basisschool. "Ik had altijd overgewicht. Op school werden daar geintjes over gemaakt. Ik kreeg bijnamen en bij het sporten werd ik als laatste gekozen. Eerst had ik zelf niet door wat de reden was. Toen ik dat begon te zien, begon ik me minderwaardig te voelen. Langzaam maar zeker kwam ik buiten de groep te staan. Ik werd niet uitgenodigd voor feestjes, ik had geen vriendjes. De pauzes moest ik overleven, daarna gauw de klas weer in, want daar ws de juf of meester erbij."

Vertellen

Thuis vertelde Johan niet dat hij op school gepest werd. "Thuis was voor mij de veilige haven. Het was mooi en gezellig en ik speelde met mijn broers. Ik was altijd bang dat als ik het zou vertellen, dat mijn vader dan naar school zou gaan en dat het daardoor nog erger zou worden. Op school hadden een paar leraren wel door dat ik niet lekker in de groep zat maar niet dat ik gepest werd."

Johans advies voor kinderen die gepest worden: vertel het toch thuis. "Ik weet zeker dat mijn vader niet meteen kwaad naar school was gestampt, maar het rustig met mij had besproken."

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari