Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

"Probleem van gameverslaving vooral op sociaal vlak"

gamingdinsdag 31 januari 2017 18:30

Je hebt pas een gameverslaving als je de controle erover verliest, bijvoorbeeld als je de hele dag in je hoofd met het spel bezig bent of als het schoolwerk er bij inschiet. Dat stelt verslavingsarts Sjacco van Iwaarden van De Hoop ggz dinsdagavond op Groot Nieuws Radio. Er kunnen ontwenningsklachten ontstaan als iemand zegt dat je de computer uit moet zetten.

Vooral onder jongeren en tieners komt een gameverslaving voor, omdat het spelen van games vooral iets is van de laatste decennia, zegt Van Iwaarden. Vooral op het sociale vlak kunnen problemen ontstaan. "Jongeren kunnen zich terugtrekken achter de computer en gaan live sociale contacten meer aan. En die games worden zo gemaakt dat ze heel verslavend zijn. Op het moment dat je wil stoppen, is er een nieuw level beschikbaar. Op een gegeven moment kom je niet meer op tijd op school of het slapen gaat minder."

Voor ouders is het geen verkeerd idee om de stekker uit het internet te halen of de computer in de huiskamer te plaatsen, vindt Van Iwaarden. Maar ook hier geldt voor: ga het gesprek aan. "Jongeren willen graag praten met hun ouders. Zoek daar een rustig moment voor en gebruik een aanleiding. Ga niet alleen in op de negatieve aspecten, maar praat ook over het spel. Wat ben je aan het spelen, wat moet je doen? Toon interesse. Als je dat doet, bereik je meer dan als je alleen de negatieve aspecten benoemt."

Ook kan het goed zijn om in overleg met het kind grenzen te stellen. Zo kun je afspreken dat hij of zij een uur of anderhalf mag gamen.

Als iemand al in een verslaving zit, kan het goed zijn om de computer een tijd uit te zetten en een ontwenningsperiode in te gaan. "Heel vaak zie je dat er dan ook hulp gezocht moet worden, dat jongeren bij De Hoop ggz aangemeld worden. Dan kan het zover komen dat ze worden opgenomen om weken of maanden niet bij de computer te kunnen en te leren hoe je daar mee om kan gaan."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari