Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Nieuwe kiezers kunnen 13 zetels verdelen

Tweede Kamerdonderdag 02 februari 2017 07:30

Maar liefst 850.000 jongeren mogen op 15 maart voor het eerst hun stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent dat ze, afhankelijk van de kiesdeler, zo'n dertien zetels kunnen verdelen onder politieke partijen. Maar dan moeten ze wel de moeite nemen om naar de stembus te gaan. Een nieuwe campagne moet politiek weer aantrekkelijk maken voor jongeren.

De campagne De Stembus is een initiatief van onder andere BNN-presentator Tim Hofman. Een mooi initiatief, vindt Jarin van der Zande, voorzitter van PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie. "Normaal gesproken zeggen oude mannen in pakken dat je moet gaan stemmen. Dat verhaal komt niet echt aan. Maar als Tim Hofman dat tegen je zegt, slaat dat veel beter aan, hopen we."

Voor veel jongeren is politiek een ver-van-je-bed-show, merkt Jarin ook in zijn taak als voorzitter van PerspectieF. Voor jongeren is het niet interessant om je te bemoeien met zaken waar je weinig invloed op lijkt te hebben. Het is volgens hem belangrijk om jongeren te laten zien dat politiek gaat over alledaagse dingen. "Het gaat over naar welke school je kan gaan, hoeveel belasting je moet betalen. Maar de manier waarop er gepraat wordt in de politiek: de beleidsstukken, de debatten, die worden vaak technisch uitgelegd, in een taal die ver van jongeren af staat." Politici moeten wat Jarin betreft de vertaalslag naar jongeren proberen te maken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari