Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week5

week5_2017vrijdag 03 februari 2017 17:00

Wat een prachtige mix aan onderwerpen mogen we in een week bespreken, een bloemlezing:
Nieuws over Opwekking 2017, Marcel en Lydia die (voorlopig) stoppen met artiest zijn, een persoonlijk verhaal over pesten, veel politiek, meer Messiasbelijdende Joden dan ooit, Backtstage met Kees Kraayenoord over Backstage, Tim terug op de radio en met Mira de Boer op zoek naar balans!

Maandag

"Meer Messiasbelijdende Joden dan ooit"

Het aantal Messiasbelijdende Joden in Israël en daarbuiten is groter dat ooit. Dat zei Victor Kalisher van het Israëlisch Bijbelgenootschap woensdagavond in Ede. Hij was daar op uitnodiging van de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden. Volgens ds. Andries Jonker van die stichting mogen we hierin de vervulling zien van Gods profetieën.

Jonker leest in het Oude Testament de profetie dat God de Joden terug zal brengen. Dat heeft hij op verschillende momenten in de geschiedenis gedaan, met nadruk in deze eeuw, aldus de directeur van de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden. Het is volgens hem ook een vervulling van Jeremia 31, waar God spreekt over het nieuwe verband dat Hij met Israël zal oprichten. "In dat nieuwe verbond zal Hij zijn wet in hun hart schrijven. Dat is nu ook heel duidelijk gaande."

Het gesprek met ds. Andries Jonker kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Voor 'Jezus Leeft' is meedoen belangrijker dan winnen

De partij 'Jezus Leeft' doet op woensdag 15 maart in zeven kieskringen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt lijsttrekker Florens van der Spek aan Groot Nieuws Radio. In 13 kieskringen is de partij niet vertegenwoordigd.

Het wordt nog lastig voor 'Jezus Leeft' om daadwerkelijk een zetel te bemachtigen in de Tweede Kamer, erkent Van der Spek. "Voor ons is meedoen belangrijker dan winnen. We doen vooral mee om het evangelie te delen met de mensen. Dat wordt veel te weinig gedaan, zeker als het gaat om politiek. Dat gaat over de toekomst. Ik geloof dat er maar één is die toekomst en hoop kan geven, dat is Jezus", aldus de lijsttrekker.

Het gesprek met Florens van der Spek kun je hier terugluisteren:


"Het ergste van pesten is om er niet bij te horen"

Als kind werd Johan Werkman gepest, buitengesloten en getreiterd. Op een dag ontdekte hij dat als hij van zich afsloeg, het pesten ophield. Zelf kreeg Johan ook rake klappen, maar de pijn die dit deed, had hij liever dan de pijn van het pesten. "Het ergste is om er niet bij te horen, het gevoel dat je buiten de groep staat. Die eenzaamheid was voor mij het moeilijkste", aldus Johan dinsdagochtend in Bij Jorieke.

Johan schreef het boek Brokstukken, over een pester die geconfronteerd wordt met wat zijn pestgedrag veroorzaakt. Het boek kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Het gesprek met Johan Werkman kun je hier terugluisteren.


CDA, SP en ChristenUnie willen betere ouderenzorg

De politieke partijen CDA, SP en ChristenUnie hebben samen een pact gesloten om de ouderenzorg beter te regelen. In het manifest 'waardig ouder worden' komen de partijen met voorstellen om de positie van ouderen te verbeteren. Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA): "We leven in een land waar iedereen oud wil worden, maar waar het lijkt dat niemand oud wil zijn."

En daarom moet er wat het CDA betreft meer waardering komen voor ouderen. "Er moet meer gedaan worden zodat de oude dag op een positieve en goede manier geleefd kan worden, mét de zorg en ondersteuning die daar soms bij nodig is", aldus Keijzer dinsdagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Mona Keijzer (CDA) kun je hier terugluisteren.


Achter de schermen met Kees Kraayenoord

Al bijna vijftien jaar is Kees Kraayenoord een van de bekendste aanbiddingsleiders van Nederland. Zijn verhaal lijkt op een verhaal volgens 'het boekje'. Alleen is dat boekje dan niet compleet. Om te voorkomen dat het een incompleet verhaal blijft, heeft Kees het boek 'Backstage' geschreven. Een boek waarin Kees de lezer meeneemt achter de schermen. We lezen over zijn passies, geloofskeuzes en gebedspunten, maar ook over zijn frustraties, zijn struikelmomenten en dieptepunten.

Kees deelt over de momenten dat God, medemensen óf hijzelf op de rem gingen staan of een ruk aan het stuur gaven. Hij vertelt over keuzes die hij maakte, zonder te beseffen wat er gebeuren zou. Het is een verhaal met een open eind, een weerspiegeling van het levensavontuur dat hij met God en Nicole (zijn echtgenote) begon en waar mogelijk nog heel veel hoofdstukken bij geschreven gaan worden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Probleem van gameverslaving vooral op sociaal vlak"

Je hebt pas een gameverslaving als je de controle erover verliest, bijvoorbeeld als je de hele dag in je hoofd met het spel bezig bent of als het schoolwerk er bij inschiet. Dat stelt verslavingsarts Sjacco van Iwaarden van De Hoop ggz dinsdagavond op Groot Nieuws Radio. Er kunnen ontwenningsklachten ontstaan als iemand zegt dat je de computer uit moet zetten.

Vooral onder jongeren en tieners komt een gameverslaving voor, omdat het spelen van games vooral iets is van de laatste decennia, zegt Van Iwaarden. Vooral op het sociale vlak kunnen problemen ontstaan. "Jongeren kunnen zich terugtrekken achter de computer en gaan live sociale contacten meer aan. En die games worden zo gemaakt dat ze heel verslavend zijn. Op het moment dat je wil stoppen, is er een nieuw level beschikbaar. Op een gegeven moment kom je niet meer op tijd op school of het slapen gaat minder."

Voor ouders is het geen verkeerd idee om de stekker uit het internet te halen of de computer in de huiskamer te plaatsen, vindt Van Iwaarden. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Manifest SGP: Instroom islam in Nederland inperken

De groei van de islam in Nederland moet zoveel mogelijk worden ingeperkt. De SGP presenteerde dinsdagavond een manifest. De partij vindt dat niet alle godsdiensten over een kam geschoren moeten worden. Via het immigratiebeleid wil de SGP de groei van de islam afremmen, vertelt lijsttrekker Kees van der Staaij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Hij wil een realistische benadering, een 'derde redelijke weg' laten zien naast de populisten, die de grenzen dicht willen, en de politiekcorrecten, die vinden dat je geen kwaad woord mag zeggen over andere godsdiensten.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Nieuwe kiezers kunnen 13 zetels verdelen

Maar liefst 850.000 jongeren mogen op 15 maart voor het eerst hun stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent dat ze, afhankelijk van de kiesdeler, zo'n dertien zetels kunnen verdelen onder politieke partijen. Maar dan moeten ze wel de moeite nemen om naar de stembus te gaan. Een nieuwe campagne moet politiek weer aantrekkelijk maken voor jongeren.

Voor veel jongeren is politiek een ver-van-je-bed-show, merkt Jarin van der Zande in zijn taak als voorzitter van PerspectieF. Voor jongeren is het niet interessant om je te bemoeien met zaken waar je weinig invloed op lijkt te hebben. Het is volgens hem belangrijk om jongeren te laten zien dat politiek gaat over alledaagse dingen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Tim weer terug op de radio

Een paar weken geleden is Tim Hendriks, presentator van Blessings en Wens, vader geworden van een zoon: Finn Emanuel Hendriks. Vanaf de eerste zwangerschapstest tot na de geboorte van Finn heeft Tim samen met zijn vrouw Kirsten een vlog gemaakt. Benieuwd hoe ze samen deze weken beleefd hebben?

Kijk hier zijn nieuwste video


Vanuit Gods liefde genieten van het leven

Wie ben jij en waarom doe je de dingen die je doet? Het zijn belangrijke vragen voor Mira de Boer. Vol passie moedigt zij vrouwen aan om te genieten van een vol leven. Ook helpt ze graag vrouwen om richting te vinden. Haar missie is dat iedere vrouw in Nederland weet dat ze geliefd is door God. Donderdag was Mira de Boer van DESIGNjeleven te gast in Bij Jorieke.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Sijbrand zet zich in voor kankerpatiënten

Wereldwijd wordt zaterdag aandacht besteed aan iedereen die te maken heeft met kanker. Het is dan WereldKankerdag. In Nederland is er de stichting Als kanker je raakt. Een initiatief van dominee Arie van der Veer en Rita Renema. Twee christenen die in hun eigen leven de gevolgen van kanker nog iedere dag ondervinden. Iemand die er ook over mee kan praten is Sijbrand Alblas. Hij is een jonge dominee en bestuurslid van 'Als kanker je raakt'.

Zelf kreeg hij vijf jaar geleden teelbalkanker met uitzaaiingen in de longen. Een maand gelezen is hij genezen verklaard. Maar in plaats van dat hij de ziekte achter zich laat zet hij zich juist in voor lotgenoten.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Marcel en Lydia Zimmer 'stoppen' als artiest

Marcel en Lydia Zimmer stoppen met het 'artiest zijn' zoals ze dat de afgelopen elf jaar hebben gedaan. Dat vertelden ze in Backstage. Eigenlijk zou het duo deze week de studio in gaan voor opnames van een nieuw album, maar zaterdag werden die plannen geannuleerd. Marcel en Lydia blijven wel muziek maken en concerten geven.

In 2005 maakten Marcel en Lydia Zimmer hun eerste CD 'Wat een liefde'. Die werd destijds gemaakt vanuit het idee dat ze nooit 'artiest' wilden zijn. Marcel: "Van artiesten om me heen zag ik dat ze op een voetstuk werden geplaatst. Je krijgt een artiestenstatus. Daar had ik helemaal geen zin in." Zijn liederen kwamen via Stichting Opwekking en de Ronduit Praiseband bij de mensen en de kerken terecht. Door anderen werden ze aangemoedigd om toch hun liedjes op CD uit te brengen. Vanuit daar kwam het duo terecht in de molen van optredens en concerten.

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Vanaf minuut 22 maken Marcel en Lydia hun nieuws bekend.

Op hun eigen facebookpagina geven ze nog een extra toelichting


Vrijdag

Christelijke solidariteitsactie moskee

Een bijeenkomst om de moslimgemeenschap een hart onder de riem te steken. Setkin Sies is fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP in Rotterdam en hij kwam met het idee om vandaag een solidariteitsactie te houden voor de Essalam-moskee in Rotterdam. Opmerkelijk is dat SGP-leider Kees van der Staaij deze week juist een islam-manifest presenteerde.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Nieuws over Opwekking 2017

De voorbereidingen voor de Opwekking conferentie 2017 zijn in volle gang. Zo wordt binnenkort de nieuwe cd opgenomen. Nando Kok wist vorig jaar te raden dat het nummer 'No longer slaves' in de zangbundel zou komen. Vrijdag sprak hij directeur van Opwekking Ruben Flach over de voorbereidingen van Opwekking en deed weer een (succesvolle?) poging om achter een nummer van de nieuwe cd te komen.
Na een hint van directeur Ruben Flach 'het is een lied dat veel vaders zal aanspreken' vist Nando of het lied Good Good Father genomineerd is, Ruben bevestigd noch ontkent dit! Verder liet Flach weten dat Gor Katchikyan zal spreken in de samenkomst op maandag.


« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari