Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Hillsong United Oceans (Acoustic) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Hillsong United Oceans (Acoustic) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Hillsong United Oceans (Acoustic) (Radio-Edit)
Luister

Wat moeten we vinden en denken over Israël?

richardvosdinsdag 07 februari 2017 11:55

De wortels van het christelijk geloof liggen voor een groot deel in Israël en het verbond dat God met het Joodse volk sloot. Na de komst van Jezus is ook voor ons heidenen het reddingsplan van God onthuld, maar wat moeten we anno 2017 nog met Israël en alle gevoeligheden die er liggen? In Bij Jorieke was Richard Vos te gast, hij is expert als het over dit onderwerp gaat.

"Voor mij is Israël vooral het verbondsvolk van God", vertelt Richard in Bij Jorieke. "Maar er is ook een staat Israël waar naast de Joden een heel aantal Arabische mensen wonen. Israël is ook een geografische plaats waarvan God heeft beloofd dat hij daar zijn heil brengt. De staat Israël is een seculiere staat die goede en minder goede dingen doet. Frictie ontstaat als mensen op de stoel van God gaan zitten en bepalen wat goed is en wat niet. We mogen op de plek gaan staan waar God ons plaatst en van daaruit zeggen: we leven uit genade en mogen anderen vanuit genade laten leven. Vast staat dat het een onderdeel van het verbond is van God met zijn volk, dat Hij ze een plek geeft waar ze mogen wonen."

Het gesprek met Richard Vos kun je hier terugluisteren.

Zelf raakte Richard Vos betrokken bij Israël toen hij gevraagd werd om met zijn vrouw aanbidding te leiden bij een conferentie over Israël. De spreker stelde dat dat de Messias niet terugkomtals Zijn volk hem niet ontvangt. Daar werd bij Richard een zaadje geplant.

Fanatiek

Sommige christenen zijn erg fanatiek in hun liede voor Israël, hoe komt dat? "Mensen worden ergens door geraakt en gaan daar hun identiteit aan verbinden. Dat heb ik zelf ook gedaan. Je komt dan in proces dat je iets weet dat de ander niet weet. De ander is nog niet zo ver. Ik ben daar wel van teruggekeerd." Waarom ligt het thema Israël zo gevoelig? "Als je iemand tegenover je hebt die ergens zwaar voor is, kan dat makkelijk in je allergie komen. Want je voelt dat die ander boven je is gaan staan want jij doet iets nog niet goed. Als gelovigen uit volken zijn we geroepen om Israël jaloers te maken. Alle beloften van God komen uiteindelijk neer op het herstellen van de wereld door Israël en zijn Koning."

Near East Ministry

Tot voor kort was hij ook directeur bij Near East Ministry (NEM), een organisatie die gericht is op ontmoeting met Israël en de Arabische volken. In december werd bekend dat zijn dienstverband niet verlengd werd. Het bestuur stelde dat het competentieprofiel van Richard Vos "niet voldoende aansluit bij het brede takenpakket dat de unctie van NEM-directeur met zich meebrengt."

Richard Vos: "De organisatie wilde een vaandeldrager en iemand die de organisatie verder bracht in vernieuwing. Maar de organisatie is een oude dame, een organisatie die lang bestaat. Dat proces is aan twee kanten niet goed gemanaged." Hoe kijkt hij terug op zijn periode als directeur van NEM? "Het is een intensief jaar geweest, ik heb een hoop dingen bereikt en veel dingen niet bereikt. We hebben geen ruzie gehad en ik hou nog steeds van de NEM en wens ze het allerbeste voor de toekomst."

Bezoek ook de website van Richard Vos over Bijbelse feesten.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari