Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Geef je kind de ruimte om te vallen en op te staan"

kinddinsdag 07 februari 2017 18:30

Hoe kun je als ouder je kind loslaten, terwijl je hem of haar eigenlijk wil vasthouden? De belangrijkste tip van Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz, is om je kind de ruimte te geven om te vallen, maar ook weer om op te staan. Ouders handelen volgens Mulder vaak vanuit een controlestand. "Eigenlijk heeft dat er mee te maken dat ouders zelf nog een beetje onvolwassen zijn."

"Een echt volwassen vader en moeder durft zijn kind risico te laten nemen, omdat hij weet als hij valt, dat hij weer terug kan komen. Daar wordt het kind volwassen door. Een kind wordt niet volwassen als je hem te weinig speelruimte geeft", vertelt Piet Mulder.

Tot en met de leeftijd van 14 of 15 jaar kun je jouw kind regels meegeven, maar ook waarden en normen, aldus Mulder. Daarna kun je het kind de ruimte geven om te experimenteren met datgene dat je hem of haar hebt bijgebracht. "Dan zie je vanzelf dat kinderen het anders doen dan je hebt bedacht. Zeker als het gaat om principiele dingen, kan dat wel lastig zijn." Een kind snakt volgens Mulder dat hij begrepen, gezien, gehoord en vertrouwd wordt daarin.

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via