Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Meredith Andrews All I Ask
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Meredith Andrews All I Ask
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Meredith Andrews All I Ask
Luister

Wat is het effect van debatten op stemgedrag?

jesseklaverdonderdag 09 februari 2017 07:30

In Groningen vond woensdag het eerste grote debat tussen de politieke leiders plaats in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De komende tijd zullen nog veel debatten volgen, bijvoorbeeld het premiersdebat op zondag 26 februari. Maar hoe bepalend is zo'n debat nou eigenlijk? Politicoloog André Krouwel denkt dat het effect groot is op het stemgedrag van kiezers.

Krouwel: "Dat komt omdat veel kiezers op meerdere partijen zouden kunnen stemmen. Zo'n debat laat zien wie het goed doet en wie het verhaal goed kan vertellen. Mensen in beeld heeft echt de tekst uit de krant verdrongen. En ook wordt een debat vaak als een wedstrijd weergegeven, daardoor heeft het een groot effect. Veel kiezers laten een deel van hun beslissing daar van afhangen."

Een voorbeeld haalt Krouwel uit de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. "De SP stond hoog in de peilingen, terwijl Roemer het slecht deed in de debatten. Samsom deed het heel goed. Je zag dat de PvdA een zetel of twee per dag won, omdat mensen vonden dat Samsom het land kan leiden en Roemer niet."

Voor de komende debatten verwacht Krouwel dat GroenLinks-lijsttrekker Klaver het goed gaat doen. "Een spreker die de dingen mooi uit zijn hoofd leert en mooie oneliners heeft, die oefent hij goed." Rutte is ook een goede campaigner, een goede spreker, aldus Krouwel. "Het wordt enorm leuk en spannend als je zo'n freak ben als ik over politiek. En het effect daarna, hoe gaan mensen daar op reageren. Bij de vorige verkiezingen waren de debatten doorslaggevend."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari