Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Prikkelarme kerkdienst voor mensen met autisme

kerkbankenwoensdag 08 februari 2017 17:30

Voor mensen met een vorm van autisme kan het lastig zijn om een kerkdienst te bezoeken. De prikkels in de kerk kunnen als te heftig worden ervaren. Daarom bedacht Christa Maliepaard de prikkelarme kerkdienst, omdat ze zelf twee kinderen met een vorm met autisme heeft. Zaterdagmiddag wordt om 15:00 uur de eerste dienst gehouden in de Baptistengemeente in Rotterdam-Centrum.

Christa Maliepaard: "Mijn kinderen hebben een vorm van autisme, maar hebben een normale tot hoge intelligentie, daar mankeert het niet aan. Maar ze hebben veel last van dingen die om hun heen gebeuren, zoals het licht, geluid, mensen die praten en het orgel. Ik ging op zoek naar een rustige dienst, maar die is er bijna niet."

In de prikkelarme kerkdienst worden alle dingen waar mensen met autisme last van hebben, beperkt. Zo worden de bezoekers wel welkom geheten, maar krijgen ze geen handdruk. Het orgel is vervangen door dwarsfluit en gitaar. De dienst duurt maximaal een half uur.

Uit reacties uit haar omgeving merkt Christa dat er veel behoefte aan is. Ook van voorgangers van andere kerken hoort ze verhalen van mensen met autisme die het in hun eigen kerk niet redden. Overigens is de dienst niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor personen die hoogsensitief zijn of niet-aangeboren hersenletsel hebben.

Het gesprek met Christa Maliepaard kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari