Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week6

week6_2017vrijdag 10 februari 2017 17:00

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio. Afgelopen week hadden we aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Alain Verheij stelde een boekje samen met als titel 'Vrees niet'. In Bij Jorieke aandacht voor Israël en hoogbegaafdheid. In Backstage vertelde Kinga Bán over haar nieuwe CD/DVD 'Live Uit Liefde'. Gesprek gemist? Hier kun je ze terugluisteren!

Maandag

Film Silence over zendeling in Japan

Deze week gaat de film Silence in premiere. Een aangrijpend verhaal over een Portugese priester die in de 17e eeuw als zendeling naar Japan gaat. Daar krijgt hij te maken met christenvervolging maar ook zijn eigen geloof raakt in een crisis. Eline de Boo was het 12 jaar zendeling in Japan en met haar besprak Annemarie deze aangrijpende film.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Stemwijzer vanaf nu online

Voor iedereen die er nog niet over uit is op welke partij je gaat stemmen op 15 maart, is er de Stemwijzer van ProDemos. Vanaf maandag is de vragenlijst online. Aan de hand van 30 vragen kun je met de stemwijzer testen welke politieke partij goed bij jou past. Bij de opening deden een groot aantal lijsttrekkers de test. Zij kregen allemaal het advies om op hun eigen partij te stemmen.

Hoe invloedrijk is de Stemwijzer eigenlijk en welke thema’s zijn dit jaar belangrijk? Daarover sprak Nando Kok met Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dindag

Hoe laten christenen hun geloof spreken in het stemhokje?

Nog ruim een maand en dan mogen we onze stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Maar nog nooit was ons land zo verdeeld in aanloop naar de verkiezingen. Het inspireerde Alain Verheij om een boek samen te stellen met de titel 'Vrees niet'. Twaalf christelijke auteurs vertellen hoe ze hun geloof laten spreken in hun stem bij de verkiezingen. Ze willen ons geen angst aanpraten, maar moed inspreken.

Alain Verheij wil dat het gesprek over de Tweede Kamerverkiezingen op een goede manier gevoerd wordt. Het idee ontstond na de verkiezing van Donald Trump tot de nieuwe Amerikaanse president. "Daarna liep het uit de hand. In de media gingen mensen ruzie maken. Dat willen we niet voor Nederland, hier moeten we dichter bij elkaar blijven", vertelt Verheij dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. De boodschap van 'Vrees niet' is dat kiezers in gesprek blijven.

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Het boek kun je bestellen via de webshop Kameel.nl.


Wat moeten we vinden en denken over Israël?

De wortels van het christelijk geloof liggen voor een groot deel in Israël en het verbond dat God met het Joodse volk sloot. Na de komst van Jezus is ook voor ons heidenen het reddingsplan van God onthuld, maar wat moeten we anno 2017 nog met Israël en alle gevoeligheden die er liggen? Richard Vos is expert als het over dit onderwerp gaat.

"Voor mij is Israël vooral het verbondsvolk van God", vertelt Richard in Bij Jorieke. "Maar er is ook een staat Israël waar naast de Joden een heel aantal Arabische mensen wonen. Israël is ook een geografische plaats waarvan God heeft beloofd dat hij daar zijn heil brengt. De staat Israël is een seculiere staat die goede en minder goede dingen doet. Frictie ontstaat als mensen op de stoel van God gaan zitten en bepalen wat goed is en wat niet. We mogen op de plek gaan staan waar God ons plaatst en van daaruit zeggen: we leven uit genade en mogen anderen vanuit genade laten leven. Vast staat dat het een onderdeel van het verbond is van God met zijn volk, dat Hij ze een plek geeft waar ze mogen wonen."

Het gesprek met Richard Vos kun je hier terugluisteren.


"Doe samen leuke dingen in je relatie"

Samen leuke dingen doen is het cement van een liefdesrelatie. Dat zegt Jan Hol, voorzitter van de Marriage Week. Dezelfde hobby, sport, opleiding of levensvisie helpt om je relatie steviger te maken. Woensdag is de Marriage Week van start gegaan. In ruim 30 landen worden mensen aangespoord om iets extra's tre doen voor hun partner. De gedachte erachter is dat het de moeite waard is om getrouwd te zijn.

Voor een lang en gelukkig huwelijk is namelijk meer nodig dan een goed gevoel. Jan Hol heeft van zijn vrouw geleerd om regelmatig een weekend samen we te gaan. Ook gaan ze samen winkelen.

Het gesprek met Jan Hol kun je hier terugluisteren.


"Op zo'n avond is het écht samen"

Deze week verschijnt de CD/DVD 'Live Uit Liefde', een live-registratie van de Uit Liefde-concerten van Kinga Bán. Maandag was de première in een sfeervolle bioscoop in Houten. Hans van Vuuren keek in Backstage met Kinga terug op deze avond. En daarbij viel het Hans op dat Kinga bewust momenten koos om haar bandleden in het zonnetje te zetten.

Bij de voorbereidingen was ze bezig met hoe ze de bijdrage van haar bandleden ging benoemen, hoe doe je dat? "Ik ben onbewust of bewust zo superdankbaar voor al die mannen en vrouwen die meespeelden, en ook de zangeressen", aldus Kinga dinsdagmiddag op Groot Nieuws Radio. "Kinga Bán heeft die CD, maar op zo'n avond is het echt samen. Mensen zien wij, en dat vind ik leuk, ik ben zangeres. Maar die anderen moeten ook gezien worden, dat vind ik wel belangrijk!"

Het gesprek ging verder over klarinet-solo-close-ups, het 'mentoren' van nieuwe generaties, de liefde voor muzikanten en hun individuele klasse, rondrennende kinderen en Kinga als uitstekende jazz-zangeres. Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.


"Geef je kind de ruimte om te vallen en op te staan"

Hoe kun je als ouder je kind loslaten, terwijl je hem of haar eigenlijk wil vasthouden? De belangrijkste tip van Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz, is om je kind de ruimte te geven om te vallen, maar ook weer om op te staan. Ouders handelen volgens Mulder vaak vanuit een controlestand. "Eigenlijk heeft dat er mee te maken dat ouders zelf nog een beetje onvolwassen zijn."

"Een echt volwassen vader en moeder durft zijn kind risico te laten nemen, omdat hij weet als hij valt, dat hij weer terug kan komen. Daar wordt het kind volwassen door. Een kind wordt niet volwassen als je hem te weinig speelruimte geeft", vertelt Piet Mulder.

Tot en met de leeftijd van 14 of 15 jaar kun je jouw kind regels meegeven, maar ook waarden en normen, aldus Mulder. Daarna kun je het kind de ruimte geven om te experimenteren met datgene dat je hem of haar hebt bijgebracht. "Dan zie je vanzelf dat kinderen het anders doen dan je hebt bedacht. Zeker als het gaat om principiele dingen, kan dat wel lastig zijn." Een kind snakt volgens Mulder dat hij begrepen, gezien, gehoord en vertrouwd wordt daarin.

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Eerste Kamer voor godsdienstonderwijs op openbare scholen

Godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs hoort ook thuis op een openbare school. Dat vinden de PvdA, CDA en ChristeUnie. Vorig jaar december werd er in de Tweede Kamer al een wetsvoorstel aangenomen om dit onderwijs te bekostigen. Dinsdag werd duidelijk dat ook een meerderheid in de Eerste Kamer voorstander is. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is er blij mee.

Waarom is dit wetsvoorstel nodig? Voordewind: "Omdat er tot nu toe een subsidie is geweest. En we hebben in het verleden gezien dat een susidie zomaar stopgezet kan worden. Dat was in 2013 het geval toen Sander Dekker, de staatssecretaris van onderwijs, deze subsidie wilde stopzetten. Dat zou betekenen dat 75 duizend kinderen geen godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs konden krijgen op deze openbare scholen. De ChristenUnie heeft dat toen met een motie weten te voorkomen." Toen kwam het plan om dit onderwijs vast te leggen in de wet.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Prikkelarme kerkdienst voor mensen met autisme

Voor mensen met een vorm van autisme kan het lastig zijn om een kerkdienst te bezoeken. De prikkels in de kerk kunnen als te heftig worden ervaren. Daarom bedacht Christa Maliepaard de prikkelarme kerkdienst, omdat ze zelf twee kinderen met een vorm met autisme heeft. Zaterdagmiddag wordt om 15:00 uur de eerste dienst gehouden in de Baptistengemeente in Rotterdam-Centrum.

Christa Maliepaard: "Mijn kinderen hebben een vorm van autisme, maar hebben een normale tot hoge intelligentie, daar mankeert het niet aan. Maar ze hebben veel last van dingen die om hun heen gebeuren, zoals het licht, geluid, mensen die praten en het orgel. Ik ging op zoek naar een rustige dienst, maar die is er bijna niet."

In de prikkelarme kerkdienst worden alle dingen waar mensen met autisme last van hebben, beperkt. Zo worden de bezoekers wel welkom geheten, maar krijgen ze geen handdruk. Het orgel is vervangen door dwarsfluit en gitaar. De dienst duurt maximaal een half uur.

Het gesprek met Christa Maliepaard kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Wat is het effect van debatten op stemgedrag?

In Groningen vond woensdag het eerste grote debat tussen de politieke leiders plaats in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De komende tijd zullen nog veel debatten volgen, bijvoorbeeld het premiersdebat op zondag 26 februari. Maar hoe bepalend is zo'n debat nou eigenlijk? Politicoloog André Krouwel denkt dat het effect groot is op het stemgedrag van kiezers.

Krouwel: "Dat komt omdat veel kiezers op meerdere partijen zouden kunnen stemmen. Zo'n debat laat zien wie het goed doet en wie het verhaal goed kan vertellen. Mensen in beeld heeft echt de tekst uit de krant verdrongen. En ook wordt een debat vaak als een wedstrijd weergegeven, daardoor heeft het een groot effect. Veel kiezers laten een deel van hun beslissing daar van afhangen."

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.


Bij Jorieke over hoogbegaafdheid

Jenny Tamminga en Dineke van Kooten komen vertellen over het leven met hoogbegaafdheid. Jenny heeft twee kinderen die hoogbegaafd zijn en geeft les aan een klas speciaal voor hoogbegaafden. Dineke kwam er tot haar eigen verrassing op haar 32ste achter dat ze zelf hoogbegaafd is. Met deze ontdekking vielen er veel puzzelstukjes op hun plek. We praten over hoe hoogbegaafdheid zich uit en waar hoogbegaafden tegenaan lopen op school, gezin en ook in de kerk.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"God wil ons absoluut gelukkig maken"

Veel christenen hebben een therapeutisch beeld van God, schrijft dominee Klaassen in zijn boek 'Vruchtbaar door verdrukking'. Volgens hem is God er niet om ons gelukkig te maken, maar gebruikt Hij ook het lijden. Ron van der Spoel is het met hem eens. Het werkt in de relatie met God niet zo dat je je best doet en dat Hij er iets voor teruggeeft. Tegelijkertijd gelooft hij dat God ons absoluut gelukkig wil maken.

Want dat is volgens Ron van der Spoel het grootste verlangen van God zelf. "Ik bedoel: we mogen God zien als Vader, als Papa. En Papa wil dat Zijn kinderen gelukkig zijn." Onder geluk verstaat Ron niet dat het alleen maar goed met je gaat en dat er geen vervelende dingen gebeuren. "Zo ziet God geluk niet. In de Bijbel zie je dat voortdurend. Paulus zegt bijvoorbeeld: dank onder alles, ook als er moeilijke omstandigheden. Dan nog kun je echt gelukkig zijn. Dat heeft te maken met de relatie die je met God hebt. Echt geluk zit in die relatie, om samen met God in het leven te staan, wat er ook in het leven gebeurt."

Het gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.


"Help licht verstandelijk beperkten bij het stemmen"

Mensen met een lichte verstandelijke beperking moeten geholpen worden bij het stemmen. Dat vinden de organisaties Iederin, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en MEE Nederland. In de Nieuwe Morgen sprak Lukas Kramer vrijdag met Mirjam Sterk, directeur van MEE, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt.

Volgens Sterk zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen die heel moeilijk lerend zijn of een licht verstandelijk beperking hebben. "Zij krijgen op veel gebieden al hulp, maar nog niet bij het stembureau. Dat moet veranderen. Mensen met een lichamelijke beperking krijgen nu al hulp van voorzitter van het stembureau. Die mag mee het stemhokje in. Dat is een vorm waarvan wij zeggen die zou ook mogelijk moeten worden voor mensen met een verstandelijke beperking. "

Het gesprek met Mirjam Sterk is hier terug te luisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari