Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Cocky Drost schreef een boek over seks

ik wil heel dicht bij je zijndinsdag 14 februari 2017 11:55

Op deze Valentijnsdag praten we in Bij Jorieke over seks! Er mag over seks gelachen worden, zo schrijft relatiecoach Cocky Drost in haar nieuwste boek 'Ik wil heel dicht bij je zijn'. Seks is niet iets geks, het hoort helemaal bij het leven, want we zijn geschapen als seksuele wezens, dus praat er dan ook gewoon over, aldus Cocky.

Thema's die voorbij komen: lichamelijk of emotioneel vreemdgaan, orale seks, wat als de seks verdwenen is, wat echt goede seks is en vooral waarom het zo belangrijk is met elkaar te praten!

Het boek 'Ik wil heel dicht bij je zijn' kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Wat hoop je toe te voegen met dit boek?

"Wat je vaak ziet, je hebt een relatie, daarbij horen aspecten als communicatie en de verschillen tussen man en vrouw. En daarnaast heb je ook de seks. Ik heb geprobeerd te laten zien dat al die dingen echt bij elkaar horen. Bij relatieproblemen komen ook heel vaak seksuele problemen voor en andersom. Het gaat me erom dat je elkaar beter gaat begrijpen en erover praat."

Waarom vinden christenen het zo moeilijk om hierover te praten? 

"Omdat ze denken dat andere stellen het wel kunnen, omdat je ze er nooit over hoort. Het zal bij ons wel mis zijn, want bij ons loopt het wel stroef. Ik wil die aannames over seks en ideale plaatjes daaromheen die niet kloppen, graag doorbreken. Bijvoorbeeld dat een man altijd meer zin heeft in seks. Stel dat je een vrouw bent die juist een hoger libido heeft, dan denk je misschien dat er iets mis met je is, of met je man. Dat is onzin!

Seks krijgt vaak een negatieve lading, omdat er toch een gevoel is geweest dat seks iets zondigs is waar je niet van mag genieten. In de kerkgeschiedenis is door Augustinus beweerd dat seks alleen bedoeld was om kinderen te krijgen. Langzaam kwam daar wat meer ontspanning in. Tijdens de seksuele revolutie waar mensen los gingen, heeft de kerk weer een tegenbeweging gemaakt om te benadrukken dat seks iets heiligs en bijzonders is. Dat is waar. Tegelijkertijd zijn we fantastisch geschapen en is seks de meest briljante constructie die God in ons wezen heeft gelegd. Iedereen heeft het, dus het is ook iet sheel gewoons."

Hoe belangrijk is seks in relaties?

"Seks doet veel meer met stellen dan je misschien zou verwachten. Ze denken misschien eerst dat ze aan hun communicatie moeten werken. Soms zie je de man denken: wanneer gaan we het over seks hebben? Verschillen in libido kunnen zorgen voor lastige dingen. De man zoekt toenadering, maar de vrouw heeft geen zin en probeer hem subtiel af te wijzen. Hij voelt zich dan afgewezen, zij denkt: wat is er met mij? Dat kan leiden dat er ook tussendoor minder gestreeld of gekust wordt."

Praten over seks is vaak moeilijk, hoe doe je dat?

"Dat begint vaak met hele kleine stapjes. Welke gevoelens komen er bij jou boven als je over seks denkt? Krijg je rode oortjes als je dit interview hoort? Wat doet dat met je? Het vraagt wel van je om een stap te zetten en te bedenken dat het echt beter kan. Gewoon kleine stapjes, trek geen zevenmijlslaarzen aan, maar begin klein."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via