Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Selah Jesus Will Still Be There
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Selah Jesus Will Still Be There
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Selah Jesus Will Still Be There
Luister

Charismatische kerken succesvol door sterke leider

charismatischekerkdonderdag 09 februari 2017 17:30

De DoorBrekers, Hillsong in Amsterdam, Thousand Hills in Hilversum, wat hebben deze kerken met elkaar te maken? Ze danken hun succes aan een sterke leider. Dit blijkt uit onderzoek van Bjorn Visser. Hij is afgestudeerd op de Christelijke Hogeschool Ede. Voor zijn studie Godsdienst Pastoraal Werk schreef hij een scriptie over een aantal evangelische en charismatische kerken.

Hij onderzocht gemeenten die de laatste jaren een forse groei doormaakten.

De aanleiding voor het onderzoek is een verzoek van de Association of Related Churches. Een organisatie die in Nederland kerkplanters ondersteunt. Het onderzoek richt zich dan ook op kerken die zelfstandig zijn en gefocust op kerkplanting.

Één van de conclusies is dus dat de gemeenten een sterke leider hebben, maar ook een gemeente die bereidwillig is om te volgen. Toch zet Visser ook kanttekeningen bij deze manier van leiderschap. ‘De voorganger die doorgaans senior pastor wordt genoemd staat boven de oudstenraad. Mijn kanttekening daarbij is: in hoeverre wordt kerk dan een eenmansbeweging? En wat als de voorganger een fout maken? Er is wel een systeem met overseers, die de voorganger in de gaten houden, maar dat zijn vaak vrienden.’

Meer informatie over het onderzoek is te vinden via zijn website. Het gesprek met Bjorn Visser kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via