Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

50 jaar charismatische vernieuwing in katholieke kerk

heilige geestdonderdag 16 februari 2017 07:30

Deze maand is het 50 jaar geleden dat er in de Rooms-Katholieke Kerk een charismatische vernieuwing op gang kwam. En dat heeft veel teweeg gebracht, constateert Kees Slijkerman van de stichting Katholiek Charismatische Vernieuwing. "God heeft zoveel mensenlevens geraakt. Er is zoveel in mensenlevens gebeurd, van innerlijke genezing en bekering, maar ook van gemeenschapsvorming." Zondag wordt dit jubileum gevierd in Utrecht.

Bij de Katholieke Charismatische Vernieuwing staat het werk van de Heilige Geest centraal. Dat begon op een bijbelstudieweekend waar 25 studenten en 2 professoren zich verdiepten in pinksterchristenen en de doop in de Geest. Slijkerman: "Sommige van hen waren wel eens in cahrismatische interkerkelijke kringen gaan kijken en voor zich laten bidden om gedoopt te worden in de Geest. Maar het bijzondere van dit weekend is dat een aantal van die studenten in dat weekend die doop van de Heilige Geest hebben ervaren. Als een interventie van God dat ze niet van tevoren hadden kunnen bedenken."

Daarvoor al, tijdens het Tweede Vaticaans Concilie, werden er al opmerkelijke positieve uitspraken gedaan over de charisma's, dat deze gaven niet alleen zijn voor het begin van de kerk, maar ook voor dit moment. Ook ziet Slijkerman deze charismatische vernieuwing als antwoord op een gebed van paus Johannes XXIII. "Hij had aan het begin van het concilie opgeroepen om te bidden voor een nieuw pinksteren."

In die 50 jaar hebben volgens Slijkerman zo'n 120 miljoen katholieken eenzelfde ervaring gehad met de Heilige Geest en de charisma's. "Dat heeft hun leven stevig veranderd." De vernieuwing heeft blijvende vruchten voortgebracht, zoals de gebedsgroepen en verbondsgemeenschappen als Chemin Neuf. Ook het tiener- en jongerenwerk heeft volgens Slijkerman een positieve beïnvloeding gehad vanuit de charismatische vernieuwing.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari