Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Het orgel zit in de knel in de kerk"

orgelvrijdag 17 februari 2017 07:55

Is het orgel nog een lang leven beschoren? Vrijdag wordt daarover gepraat tijdens een expertmeeting over de toekomst van het orgel. Volgens Hans Fidom, hoogleraar Orgelkunde en zelf ook kerkorganist, ziet het enthousiasme voor het orgel zich verplaatst van de kerk naar concertpodia. Er wordt op een nieuwe manier naar het orgel geluisterd op concertpodia wereldwijd, aldus Fidom.

"De afgelopen drie eeuwen heeft de kerk zich over het orgel ontfermd, soms een beetje tegenstribbelend. Het orgel heeft daar een plaats gevonden en kon daar groeien. Momenteel zie je een andere ontwikkeling in de samenleving dat de orgel in de knel komt te zitten", aldus Fidom. Maar tegelijkertijd ontstaan er dus nieuwe podia voor het instrument buiten de kerk.

Dat in de kerk vaker een band wordt ingezet dan het orgel, daar heeft Fidom geen mening over. "In de kerk gaat het om geloven. Als dat beter gaat met een ander instrument, moet je dat voroal doen. Maar ik wil al die mensen op het hart binden: vergis je niet wat voor schoonheid en rijkdom je hebt staan met een goed orgel. Je moet er aandachtig naar luisteren en zorgen voor mensen die er goed op kunnen spelen."

Zo ziet Fidom dat er in bepaalde hoeken van de gereformeerde gezindte gedacht wordt dat je vooral orgel bespeelt tot eer van God. "Dan heb je het probleem dat er amateurisme kan optreden, dat is niet goed voor de kwaliteit van het orgelspel." Fidom hoopt dat er jonge gelovigen naar het conservatorium gaan om goed orgel te leren spelen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari