Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week7

week7_2017vrijdag 17 februari 2017 19:00

Deze week maakten we bekend dat Groot Nieuws Radio in mei gaat verhuizen naar een nieuwe locatie. Ook hadden we veel aandacht voor de liefde, huwelijk en relaties. Zo stond 'seks' centraal in een uitzending van Bij Jorieke en hebben we dinsdag de Lijst van Liefde uitgezonden. Heb je een gesprek of uitzending gemist? Hier vind je het beste van afgelopen week!

Maandag

Gaat de christelijke gouverneur Ahok winnen?

De christelijke gouverneur Ahok uit Indonesië hoopt deze week te worden herkozen, maar hij stuit daarbij op weerstand van moslims. Zijn geloof en zijn Chinese roots vallen niet goed. In het grootste moslimland ter wereld worden moslims ontmoedigd om op een christen te stemmen, merkt Klaas Muurling van Open Doors. "Een heet hangijzer, dat een christen de baas wordt over moslims."

Toch staat hij in de peilingen op 39 procent van de stemmen. Muurling: "Het mooie is dat hij goede dingen doet. Hij is tegen corruptie, doet veel tegen verkeersproblemen, is tegen vervuiling en tegen bureaucratie. Hij maakt daardoor veel vijanden, maar ook vrienden. Veel mensen in Jakarta en in de provincie zien dat hij goed bezig is."

De grooste groep is tegen Ahok, maar dat heeft volgens Muurling niets met zijn verkiezingsprograma te maken, maar dat hij christen is. Zo werd hij juist in verkiezingstijd aangeklaagd voor godslastering. Hem hangt vijf jaar cel boven het hoofd, terwijl hij niks tegen de profeet Mohammed of Allah heeft gezegd, aldus Muurling.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Groot Nieuws Radio verhuist naar nieuwe locatie

Groot Nieuws Radio verhuist dit voorjaar naar een nieuwe locatie. Vanaf mei worden de radio-uitzendingen gemaakt vanuit het gebouw 'de Troubadour' in Veenendaal. Op deze locatie zijn mogelijkheden om bands, artiesten en publiek te kunnen ontvangen. Ook is er een grote zaal waar concerten voor luisteraars georganiseerd kunnen worden. Groot Nieuws Radio zendt nu bijna tien jaar uit vanuit de studio aan de Einsteinstraat in Veenendaal. In de Troubadour wordt een nieuwe ruimere hoofdstudio en twee productieruimtes gebouwd.Directeur Wilfred Hardeman is enthousiast over de verhuisplannen: "Deze nieuwe locatie biedt veel extra kansen. Zo hebben we de mogelijkheid om bij speciale uitzendingen de deuren van de studio open te zetten voor luisteraars. Ook kunnen we concerten voor onze vrienden organiseren. Luisteraars thuis kunnen dan via de radio meegenieten."

Het gesprek met Wilfred Hardeman in De Nieuwe Morgen kun je hier terugluisteren.


"Als mannen emoties tonen, ontstaat er bevrijding"

Als een man zijn emoties toont, zul je zien dat er veel lucht en bevrijding, maar ook intimiteit ontstaat. Dat zegt Henk Stoorvogel, oprichter van mannenbeweging De 4e Musketier. "Als je je hart laat zien, laten andere mensen ook veel meer hun hart zien. Er ontstaat verbinding. Je gaat op een dieper en rijker niveau het leven beleven met de mensen om je heen." De 4e Musketier heeft een programma ontwikkelt waarin de kwetsbaarheid van de man centraal staat.

Stoorvogel denkt dat het veel mannen zou helpen als ze beter leren spreken over hun angsten en over de dingen die hen blij of boos maakt. "Als we daar op een normale manier over spreken, dan geven we de ander de mogelijkheid aan te sluiten op onze vreugde."

Maar juist boosheid kunnen mannen diep wegstoppen, ziet Stoorvogel. "We kunnen er niet over praten, maar kunnen wel exploderen op de meest ongunstige momenten. De mensen die het dicht bij ons staan kunnen we dan het meest beschadigen. We hebben niet geleerd om er op een normale manier over te spreken over de dingen die ons pijn hebben gedaan of waar we boos over zijn."

Het gesprek met Henk Stoorvogel kun je hier terugluisteren.


Cocky Drost schreef een boek over seks

Op deze Valentijnsdag praten we in Bij Jorieke over seks! Er mag over seks gelachen worden, zo schrijft relatiecoach Cocky Drost in haar nieuwste boek 'Ik wil heel dicht bij je zijn'. Seks is niet iets geks, het hoort helemaal bij het leven, want we zijn geschapen als seksuele wezens, dus praat er dan ook gewoon over, aldus Cocky.

Thema's die voorbij komen: lichamelijk of emotioneel vreemdgaan, orale seks, wat als de seks verdwenen is, wat echt goede seks is en vooral waarom het zo belangrijk is met elkaar te praten! Het gesprek kun je hier terugluisteren.


De kerk weer met beide benen in de buurt

Tear en Present Nederland presenteren dinsdag het programma Umoja Nederland. Het is de bedoeling dat kerken met beide benen in de buurt staan. Met een speciaal programma krijgen kerken handvatten om zich te verbinden aan het dagelijks leven van mensen in de buurt. Daardoor zou zowel de kerk als de omgeving opbloeien.

Dinsdag ging het project van start in Amsterdam. Met het programma willen Tear en Present Nederland dat armoede wordt tegengegaan, dat de presentatie van de kerk in de buurt vergroot wordt en dat het handvatten biedt aan leden van kerken om de buurt te ontmoeten, vertelt directeur Tiemen Zeldenrust van Present Nederland. "Het zit erin dat je met elkaar de Bijbel bestudeert en tot de ontdekking komt dat wat od van ons wil is dat we Hem liefhebben, dat we elkaar liefhebben, maar ook de naaste buiten de kerk liefhebben."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Mag een politiek praatje op de preekstoel?

Een stemadvies geven vanaf de preekstoel? Dat zal Arie van der Veer niet zo snel doen. Hij is dominee in Zwolle, maar ook lijstduwer voor de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Ik hou geen politiek praatje op de preekstoel, maar het is wel zo: ik wil niet om de verkiezingen heen. Onze gemeenteleden mogen bewust stemmen en dat betrekken in hun leven met God."

"Als je op de preekstoel staat, spreek je in zekere zin namens God. Dan kun je geen partijprograma's naar voren brengen", vertelt Arie van der Veer op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

50 jaar charismatische vernieuwing in katholieke kerk

Deze maand is het 50 jaar geleden dat er in de Rooms-Katholieke Kerk een charismatische vernieuwing op gang kwam. En dat heeft veel teweeg gebracht, constateert Kees Slijkerman van de stichting Katholiek Charismatische Vernieuwing. "God heeft zoveel mensenlevens geraakt. Er is zoveel in mensenlevens gebeurd, van innerlijke genezing en bekering, maar ook van gemeenschapsvorming." Zondag wordt dit jubileum gevierd in Utrecht.

In die 50 jaar hebben volgens Slijkerman zo'n 120 miljoen katholieken eenzelfde ervaring gehad met de Heilige Geest en de charisma's. "Dat heeft hun leven stevig veranderd." De vernieuwing heeft blijvende vruchten voortgebracht, zoals de gebedsgroepen en verbondsgemeenschappen als Chemin Neuf. Ook het tiener- en jongerenwerk heeft volgens Slijkerman een positieve beïnvloeding gehad vanuit de charismatische vernieuwing.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Hoe kom je los van een eetstoornis?

Vanuit haar eigen ervaring weet Elisabeth van Zijl hoe het is om te leven met een eetstoornis. Als eten je leven overheerst, heeft dat vreselijke gevolgen. Elisabeth wijst op de onderliggende problemen zoals een diep verlangen naar aandacht en bevestiging. God kan herstel geven van de diepe onderliggende problemen. Donderdag is Elisabeth te gast in Bij Jorieke.

Het 'eten' is voor Elisabeth geen valkuil meer zoals vroeger. "Ik moet ervoor zorgen dat ik mijn lijntje met God goed houd, zodat ik scherp blijf op mijn zwakke plekken", vertelde ze donderdagochtend in Bij Jorieke. Het hele gesprek met haar kun je hier terugluisteren.


Verkiezingsprogramma's goed voor economie

Er valt echt wat te kiezen op 16 maart bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt het Centraal Planbureau. Donderdag komen zij met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's. Wat blijkt, er zitten grote verschillen tussen de economische keuzes van de partijen. Het is dan ook een goed moment om te kijken of de plannen van de partijen wel goed zijn voor de economie. Kortom, wat hebben we aan de verkiezingsuitspraken die we nu elke dag te horen krijgen?

Eduard Sloot is politiek redacteur van het Nederlands Dagblad. Hij heeft de persconferentie van het CPB gevolgd. In De Dag Van Vandaag neemt Marien met hem de belangrijkste uitkomsten.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Het orgel zit in de knel in de kerk"

Is het orgel nog een lang leven beschoren? Vrijdag wordt daarover gepraat tijdens een expertmeeting over de toekomst van het orgel. Volgens Hans Fidom, hoogleraar Orgelkunde en zelf ook kerkorganist, ziet het enthousiasme voor het orgel zich verplaatst van de kerk naar concertpodia. Er wordt op een nieuwe manier naar het orgel geluisterd op concertpodia wereldwijd, aldus Fidom.

"De afgelopen drie eeuwen heeft de kerk zich over het orgel ontfermd, soms een beetje tegenstribbelend. Het orgel heeft daar een plaats gevonden en kon daar groeien. Momenteel zie je een andere ontwikkeling in de samenleving dat de orgel in de knel komt te zitten", aldus Fidom. Maar tegelijkertijd ontstaan er dus nieuwe podia voor het instrument buiten de kerk.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari