Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Als politici spreken over christelijke cultuur...

Alain Verheijmaandag 20 februari 2017 08:20

In de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt er regelmatig door politici geflirt met 'de christelijke cultuur'. Een aantal prominente christenen wil het gesprek daarover terugpakken, zodat de christelijke cultuur niet te pas en te onpas door politici gebruikt wordt, zonder te zeggen wat dat precies inhoudt. Inititiefnemer is theoloog Alain Verheij.

Hij opende dit weekend een petitie met vijf stellingen. Daarin staat onder andere dat barmhartigheid het fundament is van de christelijke cultuur. Alain Verheij: "Als iemand in de politiek het heeft over de christelijke cultuur, dan kan dat getoetst worden aan wat wij hier hebben gezegd. Als iemand zegt: we moeten opkomen voor de christelijke cultuur, dan kan de tegenstander of interviewer zeggen: de christelijke cultuur begint ongeveer bij de richtlijnen in dit pamflet. Ben je het daar mee eens? En hoe verhoudt die barmhartigheid zich tot jouw verkiezingsprogramma?"

De petitie is positief bedoeld, aldus Verheij. "Het is fijn dat je met ons flirt, maar vul wel in wat dat christelijke betekent", vertelde hij maandagochtend op Groot Nieuws Radio. De kern van de christelijke moraal zit volgens hem in de woorden van Jezus, die zei dat je vijanden moet liefhebben. "Die opofferende liefde, als je dat doortrekt naar het politieke programma, denk je dan eens in wat je dan krijgt."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari