Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Joke Buis Daar Ruist Langs De Wolken
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Joke Buis Daar Ruist Langs De Wolken
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis Daar Ruist Langs De Wolken
Luister

Wat als vervolging in Nederland komt?

geheimekerkdinsdag 21 februari 2017 11:55

Wat als kerken gesloten worden, je niet meer over je geloof mag praten en de Bijbel een verboden boek wordt? Als in Nederland de christenvervolging toeslaat, hoe ziet dat er uit en hoe gaan we daar als Nederlandse christenen mee om? In zijn roman 'De geheime kerk' schetst Jan Vermeer een mogelijk scenario. Dinsdag was hij te gast in Bij Jorieke.

Voor Open Doors bezoekt Jan Vermeer vaak landen waar christenen worden vervolgd. Deze ervaringen vertaalt hij naar de Nederlandse situatie.Het boek 'De Geheime Kerk' kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Waarom een boek over christenvervolging in Nederland?

"In mijn vorige twee romans heb ik geprobeerd de lezer mee te nemen naar Noord-Korea en de vervolging daar. Met dit boek heb ik geprobeerd de vervolging naar de lezer te brengen. De vraag die ik de lezer stel: wat zou je doen als de vervolging hierheen komt? Het boek is geen waarschuwing, ook geen eindtijdboek. Ik wil graag mensen een emotionele ervaring geven, hoe zou het zijn om vervolgd te worden."

Je komt veel in landen waar christenvervolging is. Welke verhalen grijpen jou zelf aan?

"Twee jaar geleden was ik in Pakistan. Een jongen van 19 vertelde me over zijn broer van 20. Die broer was zondagochtend opgestaan om de kerk te bewaken vanwege de kans op bomaanslagen. Zijn moeder wilde niet dat haar zoon dat ging doen, maar hij zei: 'Ik moet gaan omdat ik op een dag misschien mensen kan redden'. Dat gebeurde die ochtend. Er kwam een terrorist die om zich heen begon te schieten. Hij pakte hem vast, zodat hij niet de kerk in kon waar honderden mensen zaten. Op dat moment liet een ander van afstand de bom ontploffen die deze terrorist droeg. Zijn jongere broer heeft nu het werk van zijn broer overgenomen."

Wat is de situatie van Nederland in je boek?

"Er is een regering die de kerk wil aanpakken en vrijheid wil inperken. Ze hebben daarvoor een zondebok nodig. Dat is de hoofdpersoon in mijn boek. Tegelijk liggen er wetten klaar die in snel tempo worden ingevoerd. Zo moeten predikanten hun preken een paar weken van te voren inleveren om te laten screenen. Het gaat er mij vooral om wat de reactie is van de kerk. Als mensen onder druk worden gezet gaan ze vluchten, vechten of verlammen ze."

Kan hier toch niet gebeuren?

"Dat kan. Het kan ook nog veel sneller gaan dan ik beschrijf. Het is geen voorspelling van hoe het zal gaan, maar ik richt me vooral op hoe reageren wij als het wel komt?"

Kun je ooit klaar zijn voor vervolging?

"Die vraag kan je nooit helemaal beantwoorden, je kan wel proberen je er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Vorig jaar was ik druk met het boek en merkte ik dat ik weinig contact met God had. Voor dit jaar heb ik weer opnieuw de keus gemaakt eerder op te staan en dag te beginnen met tijd met God."

Hoe kunnen we meelijden met wie al vervolgd worden?

"Allen die vroom in eenheid met Jezus willen leven zullen worden vervolgd. Als de kerk daar aangevallen wordt, worden wij ook aangevallen. Wij praten over de kerk daar en hier, de Bijbel heeft het over het lichaam van Christus. Dus als ze daar worden aangevallen, worden wij ook aangevallen."

We praten vaak over volharden, wat is dat?

"Volharding is volhouden met het loflied op je lippen, zoals Paulus en Silas in de gevangenis. Ze waren op dat moment aan het zingen. Dat wil niet zeggen dat vervolging of lijden makkelijk is, van binnen kan je wel op zoek naar wat kan God hiermee."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via