Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

"Benader seksualiteit vanuit positieve kant"

lovedinsdag 21 februari 2017 18:30

Als je met tieners praat over seksualiteit, benader het dan niet alleen maar vanuit het gevaar zoals 'word niet zwanger' of 'loop geen soa op', zegt kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdag op Groot Nieuws Radio. "Seksualiteit is ook een geschenk, benader het vanuit de positieve kant."

De positieve boodschap van seksualiteit is dat het waarde heeft in het hechten in relaties. "Dat seksualiteit het mogelijk maakt dat je als stel meer met elkaar verbonden kunt zijn. Dat is een mooi geschenk dat God heeft gegeven om relaties heel hecht te maken", aldus Van Pelt.

Ook moeten ouders niet te bang zijn om duidelijk te zijn in gesprek met hun tieners over seksualiteit. "Ik kom het vaak tegen in mijn werk dat tieners net niet helemaal goed begrepen hebben hoe het werkt, omdat er te vaag over is gedaan. Als je er met tieners over hebt, wees dan open en duidelijk wat je precies bedoeld." Volgens Van Pelt werkt het heel goed om daarbij ook je eigen ongemak te benoemen, dat kan het ijs breken.

Ouders moeten zichzelf afvragen: wat wil ik graag dat mijn kind meekrijgt over seksualiteit? Van Pelt: "Als je daar een duidelijk idee over hebt en daar geen duidelijke rol in neemt, dan kun je verwachten dat ze het op een andere manier leren, maar dan heb jij daar minder invloed op."

Het gesprek met Annelies van Pelt van De Hoop ggz kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via