Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week8

week8_2017vrijdag 24 februari 2017 17:00

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio met daarin de mooiste gesprekken van afgelopen week. We hadden onder aandacht voor het CBS-onderzoek over jongeren en religie, luisteraar Ariënne ging op date met boer Olke en welke partij kun je het beste stemmen als je duurzaamheid belangrijk vindt? Gesprek gemist? Luister hier terug!

Maandag

Als politici spreken over christelijke cultuur

In de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt er regelmatig door politici geflirt met 'de christelijke cultuur'. Een aantal prominente christenen wil het gesprek daarover terugpakken, zodat de christelijke cultuur niet te pas en te onpas door politici gebruikt wordt, zonder te zeggen wat dat precies inhoudt. Inititiefnemer is theoloog Alain Verheij. Hij opende een petitie met vijf stellingen.

"Als iemand in de politiek het heeft over de christelijke cultuur, dan kan dat getoetst worden aan wat wij hier hebben gezegd. Als iemand zegt: we moeten opkomen voor de christelijke cultuur, dan kan de tegenstander of interviewer zeggen: de christelijke cultuur begint ongeveer bij de richtlijnen in dit pamflet. Ben je het daar mee eens? En hoe verhoudt die barmhartigheid zich tot jouw verkiezingsprogramma?"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Limburgse kerken vol met vluchtelingen

In Limburg lopen de kerken niet leeg, maar juist vol! Ze krijgen veel bezoek van asielzoekers, meldt de regionale krant de Limburger. Met name de kleinere evangelische en pinkstergemeentes zijn in trek. Sommige bestaan nu voor een derde uit vluchtelingen. Een van die kerken is de Bijbelgemeente Venray. Op het hoogtepunt kwamen er meer dan dertig asielzoekers en barstte de kerk bijna uit haar voegen.

Het gesprek met Siem Stapel, oudste van deze gemeente, kun je hier terugluisteren.


"Als je liefhebt, kan er geen stress zijn"

Als je gaat liefhebben, dan merk je dat er niet tegelijkertijd stress kan zijn. Dat zegt Carianne Ros, auteur van het boek 'Rust' waarin ze beschrijft hoe je in drie maanden minder stress in je leven kan toelaten. Inspiratie haalt ze uit de Bijbel. 'In de liefde schuilt geen angst' zo staat in 1 Johannes 4:18.

Het grootste gebod dat Jezus geeft is dat je God lief moet hebben en je naaste als jezelf. Carianne: "Er komt veel op je af, maar als je vraagt: hoe kan ik God en mijn naaste liefhebben, hoe zorg ik goed voor mezelf, dan helpt dat om stress te reduceren. Dan kun je anderen ook liefhebben, niet uit plicht."

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.


Ariënne Zijp op date met boer Olke

Maar liefst 3,8 miljoen mensen zagen zondagavond hoe vijf boeren aan het speeddaten waren met hun briefschrijfsters. Ook Groot Nieuws Radio-luisteraar Ariënne Zijp was in de aflevering van Boer Zoekt Vrouw te zien. Zij schreef namelijk een brief aan boer Olke. Haar brief werd gezien en gelezen... en nu zit ze bij de laatste vijf vrouwen waar Olke mee op stap wil.

Ariënne is eens te gast geweest bij Jorieke in Café Grande. En na de actieweek in 2015 kwam ze op de redactie langs om een prachtig gedenkteken te brengen: een glazen plaat met ons logo erin gegraveerd met het citaat 'We gaan door!'

Omdat de opnames al even achter de rug zijn, moest Ariënne haar deelname een tijd lang geheim houden. Ze schreef net als 205 andere vrouwen een brief aan Olke, die boer is in Texas. "Ik ben een trouwe fan van het programma. Toen ik de uitzending zag, en ik zag hem, toen dacht ik: die is leuk. Daar moet ik op schrijven", vertelt ze maandagmiddag in Sandwich.

Het gesprek met Ariënne Zijp kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

CDA, CU, SGP verschillen over duurzaamheid

De christelijke partijen denken verschillend over duurzaamheid, constateert IJmert Muilwijk, directeur van energiebedrijf Groenpand en oud-voorzitter van PerspectieF. Zo is de ChristenUnie tegen een korting op energiebelasting voor grote bedrijven, maar zijn het CDA en SGP er wel mee eens. "Er wordt veel met de mond beleden door de partijen, maar toch wordt er weinig aan gedaan."

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komen veel thema's aan de orde, zoals zorg, onderwijs en veiligheid. Maar hoe staat het met duurzaamheid? IJmert Muilwijk merkt dat actuele problemen vaak voorrang krijgen in het bepalen van een stem. "Dingen waar mensen nu problemen van ondervinden, krijgen voorrang. Van het milieu voelen we: dat is belangrijk, maar het probleem is dat we in Nederland nog niet de problemen ondervinden die op komst zijn. Dat gaat ontzettend ingrijpend zijn voor onze wereld."

Met het Groene Kieskompas kun je bepalen waar jij het beste op kan stemmen wat betreft duurzaamheid.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Wat als vervolging in Nederland komt?

Wat als kerken gesloten worden, je niet meer over je geloof mag praten en de Bijbel een verboden boek wordt? Als in Nederland de christenvervolging toeslaat, hoe ziet dat er uit en hoe gaan we daar als Nederlandse christenen mee om? In zijn roman 'De geheime kerk' schetst Jan Vermeer een mogelijk scenario. Dinsdag was hij te gast in Bij Jorieke.

Voor Open Doors bezoekt Jan Vermeer vaak landen waar christenen worden vervolgd. Deze ervaringen vertaalt hij naar de Nederlandse situatie. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Groeigroepen aan de slag met brief van Petrus

Terwijl veel gemeentegroeigroepen nog bezig zijn met de Psalmen, is het Evangelisch Werkverband al bezig met nieuw materiaal voor de groeigroepen. Het nieuwe jaarthema voor 2017/2018 wordt 'De hoop die in ons leeft'. Het materiaal is samengesteld op basis van de eerste brief van Petrus, zo maakte ds. André Priem van de landelijke werkgroep bekend op Groot Nieuws Radio.

Petrus schreef zijn brief aan christenen uit de eerste eeuw, een tijd die volgens het Evangelisch Werkverband veel lijkt op deze tijd. De rode lijn door het nieuwe boekje wordt de vraag hoe je christen kunt zijn als je in de minderheid bent. In het boekje worden ook 'Hoopvolle verhalen' opgenomen van christenen die hoopvol zijn, ondanks dat ze tot een minderheid behoren.

Het gesprek met ds. Andre Priem kun je hier terugluisteren.


"Benader seksualiteit vanuit positieve kant"

Als je met tieners praat over seksualiteit, benader het dan niet alleen maar vanuit het gevaar zoals 'word niet zwanger' of 'loop geen soa op', zegt kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdag op Groot Nieuws Radio. "Seksualiteit is ook een geschenk, benader het vanuit de positieve kant."

De positieve boodschap van seksualiteit is dat het waarde heeft in het hechten in relaties. "Dat seksualiteit het mogelijk maakt dat je als stel meer met elkaar verbonden kunt zijn. Dat is een mooi geschenk dat God heeft gegeven om relaties heel hecht te maken", aldus Van Pelt.

Het gesprek met Annelies van Pelt van De Hoop ggz kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Opnieuw een stapje naar normalisering wiet"

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een wet die het telen van wiet moet gaan reguleren. Als jarenlang is er een achterdeurbeleid bij coffeeshops: wiet verkopen wordt gedoogd, maar wiet telen mag niet. Frans Koopmans, verslavingsdeskundige bij De Hoop ggz, vindt het geen gelukkige ontwikkeling. "Het is opnieuw een stapje in een verdere normalisering van de teelt en gebruik van cannabis."

Koopmans vindt dat cannabis een middel moet zijn dat zo min mogelijk aanwezig moet zijn in de samenleving, zo vertelde hij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. De kwaliteit van de Nederwiet is volgens hem van dusdanige kwaliteit dat deskundigen zeggen dat het meer het niveau van harddrugs heeft. De werkzame stof in een joint is een stuk hoger dan jaren terug. Ook in de hulpverlening waarin Koopmans werkzaam is, ziet hij dat er nogal wat mensen door cannabisgebruik in de problemen komen.

De Tweede Kamer wil nu dat de wietteelt gereguleerd wordt. De telers gaan belasting betalen en er is controle op de kwaliteit van de cannabis. Daarmee moet het gedoogbeleid doorbroken worden, volgens Koopmans een situatie die door de Nederlandse overheid zelf gecreëerd is. "Het beginpunt was al verkeerd. De cannabis waar de kwaliteit goed van is, is nog steeds risicovol en schadelijk."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Kerk in Houten geef training aan werklozen

"En wat doe jij voor een werk?" Het is een standaard kennismakingsvraag. Want het werk wat we doen bepaalt mede je identiteit. Als je je baan verliest kan het dan ook grote impact hebben op je leven. Misschien herken jij jezelf of iemand uit je omgeving. Wat kun je dan doen? Als je in de omgeving van Houten woont, dan kun je ervoor terecht in de Nederlands Gereformeerde Kerk de Lichtboog. Zij beginnen met trainingen voor werklozen onder de naam AanZet.

Een van de trainers is Kirsten Riepma. Ze merkt dat er behoefte aan is in de kerk, maar met de aanmeldingen loopt het nog niet storm. Ze gelooft wel degelijk dat er behoefte aan is, ook al staat Houten bekend als een stad waar hoogopgeleide mensen wonen die het goed voor elkaar hebben. Hoe de training eruit ziet vertelt ze in Sandwich. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Spreek over Hem in plaats van hét geloof"

Het aantal jongeren dat zichzelf 'religieus' noemt, blijft dalen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde daar woensdag cijfers over. In 2015 gaf 41 procent van de jongeren aan bij een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groep te horen. Kees van Vianen, directeur van het LCJ, de jongerenorganisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken, ziet een duidelijke taak voor ouderen.

"In het algemeen slagen we er als ouderen slecht in om het prachtige, het sprankelende, het levende van het echte geloof in Jezus Christus vorm en kleur te geven. Om verbinding te leggen tussen het leven van 2017 en het woord van God", aldus Van Vianen. "Als wij de brandende fakkel niet overdragen, als we niet eerlijk zijn over onze eigen onzekerheden, en mooie verhalen over alles en nog wat houden, dan is er ook voor ons veel werk te doen."

Volgens Van Vianen hebben veel kerkgangers het over 'het geloof', waarbij bepaalde dingen horen en niet horen. "Als dat alles is wat we te vertellen hebben, dan snap ik die trend wel, moet ik eerlijk zeggen." Volgens Van Vianen moeten we minder over 'het geloof' spreken en meer over Hem. Het geloof gaat niet over tradities en vormen, maar over het leven met de Heer.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Marije kreeg twee kinderen 'voor de overkant'

Als het leven soms moeilijk gaat en we het zelf niet meer weten, dan draagt God ons. We zeggen dat wel wat makkelijk, maar hoe ervaren we dat? In Bij Jorieke is donderdagochtend Marije Kaptein te gast. Ze verloor haar derde kindje Levi, 33 uur na de geboorte. Later werd Ezra geboren met een ernstige hartafwijking, hij stierf een paar weken na zijn geboorte.

Ondanks het verdriet, vertelt Marije hoe God erbij was en is, ook nu ze opnieuw zwanger is. Marije schreef haar ervaringen op in het boek 'Kinderen voor de overkant'. Het boek kun je bestellen via Kameel.nl.

Het gesprek met Marije kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Dwight Dissels wil afspiegeling van Jezus zijn

Voor de zevende jaar op rij zendt de EO en KRO-NCRV op Witte Donderdag het televisiespektakel The Passion uit. Dwight Dissels, bekend van The Voice Of Holland, mag daarin de rol van Jezus spelen. "Mijn leven draait om Hem, ik geloof in Hem. Hij is degene waar ik dagelijks mee praat. Ik mag Hem visueel maken voor andere mensen die hem niet kennen", zegt Dwight vrijdag op Groot Nieuws Radio.

Dwight Dissels zegt dat The Passion de essentie van het geloof heel goed weergeeft. "Omdat het laat zien wat de strekking is waarom Jezus naar deze aarde is gekomen. Wat ons heeft kunnen terugbrengen bij God. Het is het belangrijkste verhaal uit de Bijbel, de sleutel van ons geloof."

Het is voor hem een eer dat hij de rol van Jezus mag spelen, al heeft hij daar nog wel veel drama-coaching voor nodig om de kneepjes van het vak in korte tijd te leren. "Jezus is iemand die onoorwaardelijk van je houdt, een vriend, iemand die je bij de hand neemt, hij is niet veroordeeld, maar corrigeert op een liefdevolle manier. Zo probeer ik mijn rol in te vullen."

Het gesprek met Dwight Dissels kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari