Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Hillsong United So Will I (100 Billion X) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Hillsong United So Will I (100 Billion X) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Hillsong United So Will I (100 Billion X) (Radio-Edit)
Luister

Kees Kraayenoord: Christenen moeten soms herplant worden

keeskraayenoordddvvvrijdag 24 februari 2017 18:55

Kees Kraayenoord is voorganger van de snelgroeiende gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal. Maar regelmatig krijgen zulke groeikerken de kritiek dat ze dorpskerken leegtrekken. "Een plant moet je soms herpotten om te kunnen doorgroeien. Het kan niet zo zijn dat er maar één soort kerk genoeg is om daar je hele leven in te groeien.", zegt Kees vrijdagmiddag in De Dag Van Vandaag.

Het is belangrijk dat de kerk nadenkt over hoe ze kerkzijn vormgeven, vindt Kees Kraayenoord. "En dat je dat doet dicht bij de overtuiging: zo moeten wij het doen. Dat doe je niet om mensen te behouden of te winnen, maar dit is wie je bent." Zo heeft Mozaiek0318 gekozen voor een vorm omdat het bij de gemeente past en niet: dit trekt mensen aan, daarom kiezen we die vorm.

Zegenen

Als er dan een paar gezinnen vertrekken, dan zij het zo, aldus Kraayenoord. "Je mag ze dan zegenen en zeggen: ik hoop dat je geestelijk groeit in die andere kerk, dat je meer van Jezus ontdekt. Klaarblijkelijk heb je een andere omgeving nodig om gepland te worden. Een plant moet je soms herpotten om te kunnen doorgroeien."

Volgens Kraayenoord hebben kerken te lang niet in de spiegel van de zelfkritiek durven kijken. "Jongeren zijn massaal op zoek naar beleving, en dat is niet erg. Je hebt een geleerd en een geleefd geloof. Veel meer mensen zoeken die beleving, maar daar hebben kerken de bal laten vallen. Evangelie is niet alleen iets voor het hoofd, maar ook voor het hart."

Vrijdagmiddaggast

Twee uur lang was Kees Kraayenoord te gast bij Marien in De Dag Van Vandaag. Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via