Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Remember To Remember
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Remember To Remember
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Remember To Remember
Luister

"Joint bijna net zo normaal als een biertje"

wietdinsdag 28 februari 2017 18:30

Wiet is een drug die best wel geaccepteerd is onder jongeren, het is bijna net zo normaal als een biertje. Dat zegt verslavingsarts Sjacco van Iwaarden van De Hoop ggz dinsdag in De Dag Van Vandaag. "Tegelijkertijd is het een gevaarlijk middel omdat het je stemming beïnvloedt. Het maakt je passief en je sociaal-emtionele ontwikkeling stagneert, met als uiteindelijk gevolg dat je in een depressie terecht kunt komen."

Vorige week werd duidelijk dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de regulering van wietteelt. Al jarenlang is er een achterdeurbeleid bij coffeeshops: wiet verkopen wordt gedoogd, maar wiet telen mag niet. De Eerste Kamer moet nog stemmen over dit wetsvoorstel van D66.

Van Iwaarden zegt dat wiet een heel verslavende stof is waarvan juist jongeren veel gebruik maken. "Als we over verslavingsproblematiek bij jongeren spelen, dan gaat het bij zeventig tot tachtig procent om wiet." Hoewel tieners onder de 18 jaar de coffeeshop niet in mogen, komen ze alsnog heel makkelijk aan wiet omdat ze het door anderen laten halen, denkt de arts van De Hoop ggz.

"De stap om te gaan blowen is voor jongeren redelijk klein", zegt Van Iwaarden. Hij ziet dat jongeren makkelijk overstag gaan om een joint te roken. "Er wordt vaak als argument gebruikt dat het de eigen verantwoordelijke is en de keuze die een persoon zelf maakt. Maar dat kunnen jongeren niet."

Het advies dat Van Iwaarden voor ouders heeft is om eerst zelf het goede voorbeeld te geven op gebied van drugs en alcohol. Ook moeten ouders het gesprek met hun kind aangaan en het vertrouwen winnen. "Ze kunnen in de paniek schieten en erg gaan focussen op het wietgebruik. Sommige ouders gaan dan zelfs urine controleren of hun kind niet gebruikt heeft."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via