Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Martin Brand Duizend Vragen (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Martin Brand Duizend Vragen (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Martin Brand Duizend Vragen (Radio-Edit)
Luister

Caspar Waalewijn ziet gevolgen droogte Oost-Afrika

tearlogosqwoensdag 01 maart 2017 17:30

Opnieuw is het extreem droog in Oost-Afrika. Elf miljoen mensen dreigen om te komen van de honger. Volgens het Rode Kruis is de situatie in jaren niet zo slecht geweest. Caspar Waalewijn van Tear zag het met eigen ogen. Hij is coördinator van het zelfhulpgroep-programma in de Hoorn van Afrika. Afgelopen week reisde hij door Ethiopië. Het land wordt net als Kenia en Somalië op dit moment geteisterd door de extreme droogte.

Mensen hebben niet genoeg water voor gewassen en hun vee. Zelfs kamelen die normaal gesproken goed tegen droogte kunnen, sterven nu.

Waalewijn die vijf keer per jaar in het gebied komt is erg geschrokken van de droogte. Struiken en bomen die normaal groene bladeren hebben zijn nu droog. "Als je kijkt naar de koffieplantages dan zie je een groot verlies bij de die bomen doodgaan. Want het duurt weer een paar jaar voordat er vruchten komen. Ik zag lange rijen staan voor de waterpunten die er nog zijn. De regering regelt tanks die het water aanvullen, maar ook dat is heel kwetsbaar. Wat als één van de tanks onderweg pech krijgt? Water is een essentieel om te kunnen leven."

Waalewijns reisdoel was om te peilen in hoeverre de zelfhelpgroepen in staat zijn om de crisis het hoofd te bieden. "We willen in plaats van steeds maar hulp geven kijken naar een duurzame oplossing. Mensen zelf wat laten opbouwen, zodat ze minder afhankelijk zijn."

Daarvoor is alle hulp welkom. Tear werkt samen in het christelijk noodhulpcluster, hier vind je meer informatie. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via