Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Elk mens in nood verdient een veilige plek"

keesvdstaaijvrijdag 03 maart 2017 08:55

Op het thema islam en integratie roerde de SGP zich de afgelopen tijd. De partij zet in op meer tijdelijke opvang en op opvang in de regio. "Zeker als het gaat om mensen met een sterk door de islam gestempelde cultuur, zoals Somaliërs. Het is verstandiger om hen te helpen in de eigen regio", aldus lijsttrekker Kees van der Staaij vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen.

Vaak noemt Van der Staaij de islam een bedreiging. Dan gaat het met name over de link met geweld. "Jammergenoeg is het onduidelijk waar de gewone islam ophoudt en waar de radicale islam begint." Een rechtvaardiging voor hun standpunten vindt de SGP in de jihadleerstellingen om anderen met geweld te bestrijden. Ook in gesprekken met hoogopgeleide moslims merkt Van der Staaij dat dit de officiele leer van de islam is.

Maar wat is voor de SGP het verschil tussen een christen in nood en een moslim in nood? Van Der Staaij ziet dat christelijke vluchtelingen uit Irak minder mogelijkheden hebben om in de omgeving een veilige plek te vinden.

Toch denkt Van der Staaij dat elke mens van elke afkomst geholpen moet worden. "Dat leert ons ook de geschiedenis van de Barmhartige Samaritaan. Elk mens in nood verdient een veilige plek. Maar we mogen best bij mensen die we uitnodigen om naar Nederland te komen, kijken of dat dicht bij de eigen cultuur ligt dan bij het radicaal islamitische gedachtegoed."

In De Nieuwe Morgen sprak Lukas Kramer met SGP-voorman Kees van der Staaij over nog meer onderwerpen, waaronder de zorg voor de aarde en het standpunt over Israël. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari