Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week9

week9_2017vrijdag 03 maart 2017 17:00

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio. Met aandacht voor de verkiezingen. Kees van der Staaij was vrijdag te gast in De Nieuwe Morgen. Ook spraken we over de vorming van de de Gereformeerde Theologische Universiteit. En Gouda krijgt een christelijke escaperoom. Gesprek gemist? Hier kun je het terugluisteren!

Maandag

OM terug naar missie waar het mee begon

Zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie (OM) bestaat 60 jaar. In de Thaise hoofdstad Bangkok werd dat afgelopen week gevierd. Tegelijkertijd wordt er een nieuwe koers ingezet. Volgens Marcus Spronk, directeur van OM Nederland, is dat teruggaan naar waar het 60 jaar geleden mee begon. "Ons verlangen is om levende en aanstekelijke gemeentes van Jezus volgelingen te zijn onder de minstbereikten."

Volgens Spronk is er een hernieuwde urgentie voor de verkondiging van het evangelie, omdat er twee keer zoveel onbereikte mensen zijn dan zestig jaar geleden, toen OM begon. "Door de afgelopen jaren zijn we steeds meer verschillende dingen gaan doen. Dat zijn geen verkeerde dingen, maar we gaan terug naar de verkondiging van het evangelie. Het werken aan gemeentes onder de minstbereikten." Ook kijkt OM als zoekende organisatie naar hoe ze nieuwe vormen van zending kunnen inzetten.

Het gesprek met Marcus Spronkkun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Vertraging in proces GTU"

Nu de raad van toezicht van de Theologische Universiteit Kampen is opgestapt, betekent dat er vertraging ontstaat in de besluitvorming rond de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Dat zegt Gerard ter Horst, redacteur kerk en religie van het Nederlands Dagblad. De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zoekt nu een interim-raad. Maar die nieuwe raad van toezicht moet zich nog wel eerst dit complexe dossier eigen maken.

Volgens Ter Horst is er discussie ontstaan over de rolverdeling tussen het college van bestuur en de raad van toezicht van de universiteit in Kampen. "De raad van toezicht houdt onafhankelijk toezicht op het bestuur. Nu is er discussie ontstaan: moet de raad dat nauwgezet en heel actief doen, of op grotere afstand? De raad voelt zich vertegenwoordigd namens de kerken." De indruk van Ter Horst is dat de raad actief betrokken wilde zijn op het proces rond de vorming van de GTU.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Jan Pool over intimiteit met God

Intimiteit met God... spreker, mentor en schrijver Jan Pool is er zo enthousiast over dat hij er een boek over schreef. Zoals kompasnaalden het noorden zoeken, zo zijn mensen voortdurend op zoek naar de liefde van God, zo schrijft in zijn boek. Dinsdag was Jan Pool te gast Bij Jorieke om te praten over stille tijd, discipline, Gods stem verstaan en hoe je je zorgen écht kan inleveren bij God.

"Doordat ik vertrouwd ben geraakt met God kan ik aanvoelen of God blij is met wat ik doe of een keuze die ik maak. Net als ik van mijn vrouw aanvoel wat ze denkt", vertelde Jan Pool. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Annemarie wordt blij van delen van baksels

Brownies met caramel, een penceetaart of petitfourtjes: de recepten daarvan zijn te vinden in het boek 'Bakken met liefde' van Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk, dat vanaf dinsdag in de winkel ligt. Liefde voor bakken betekent voor Annemarie dat je baksels deelt met anderen, "want anders word je heel dik!" Zo neemt ze haar taartjes mee naar Gospel Boulevard, het koor waar ze in zingt.

Vorig jaar zomer werd Annemarie bekend door haar deelname aan het tv-programma van Omroep Max. Ze gaf haar baksels bijzondere namen mee, onder andere 'My Lighthouse', verwijzend naar het lied van de christelijke band Rend Collective.

Het gesprek met Annemarie Pronk kun je hier terugluisteren. Het boek 'Bakken met liefde' kun je bestellen via Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.


Rogier Pelgrim doet oproep: doe rustig aan!

Aanstaande vrijdag lanceert Rogier Pelgrim zijn tweede album 'Birds & Busy People'. Een oproep om het rustig aan te doen en het tempo wat lager te leggen, dat is de gedachte achter het album. "Er blijven de hele dag mailtjes en app'jes binnenkomen. Je wordt overspoeld met allerlei indrukken. We komen er niet eens meer aan toe om rustig naar de vogels te luisteren", vertelde Rogier dinsdag in Backstage.

Op de plaat staan behoorlijk wat liedjes die over maatschappelijke thema's staan. Juist de afgelopen tijd merkte Rogier bij zichzelf de behoefte om te schrijven over thema's die spelen in de samenleving. "Als artiest heb ik een voorwaarde: ik wil het op een manier doen die toegankelijk is voor het publiek", vertelt hij op Groot Nieuws Radio. "Niet te drammerig."

Zo gaat het lied 'Rat Race' over stress, drukte, concurrentie en competitie. Over de ellebogencultuur die er soms kan zijn op je werk. 'Stranger Than The News', het lied waar de plaat mee opent', gaat over de overkill van media.

Het hele gesprek met Rogier Pelgrim kun hier terugluisteren.


Woensdag

"Getal 40 staat in de Bijbel voor inkeer"

De veertigdagentijd gaat woensdag van start, volgens de traditie een periode van vasten als voorbereiding op het Paasfeest. Volgens bijbelwetenschapper Roelien Smit van het Nederlands Bijbelgenootschap komt het getal 40 vaker voor in de Bijbel, als een periode van inkeer of voorbereiding. "Pasen is een belangrijk feest, als je dat goed wil kunnen vieren, moet je je daar op voorbereiden."

Het Bijbelgenootschap biedt een rooster aan om in veertig dagen het Marcusevangelie door te werken. Tienduizend mensen hebben zich daarvoor al ingeschreven en ontvangen dagelijks een mailtje met de Bijbeltekst en een bijpassende vraag of opdracht. Juist met het Marcusevangelie kan de lezer het verhaal over Jezus van begin tot eind meemaken, vertelt Roelien Smit op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Roelien Smit kun je hier terugluisteren.


Caspar Waalewijn ziet gevolgen droogte Oost-Afrika

Opnieuw is het extreem droog in Oost-Afrika. Elf miljoen mensen dreigen om te komen van de honger. Volgens het Rode Kruis is de situatie in jaren niet zo slecht geweest. Caspar Waalewijn van Tear zag het met eigen ogen. Hij is coördinator van het zelfhulpgroep-programma in de Hoorn van Afrika. Afgelopen week reisde hij door Ethiopië. Het land wordt net als Kenia en Somalië op dit moment geteisterd door de extreme droogte.

Mensen hebben niet genoeg water voor gewassen en hun vee. Zelfs kamelen die normaal gesproken goed tegen droogte kunnen, sterven nu.

Waalewijn die vijf keer per jaar in het gebied komt is erg geschrokken van de droogte. Struiken en bomen die normaal groene bladeren hebben zijn nu droog. "Als je kijkt naar de koffieplantages dan zie je een groot verlies bij de die bomen doodgaan. Want het duurt weer een paar jaar voordat er vruchten komen. Ik zag lange rijen staan voor de waterpunten die er nog zijn. De regering regelt tanks die het water aanvullen, maar ook dat is heel kwetsbaar. Wat als één van de tanks onderweg pech krijgt? Water is een essentieel om te kunnen leven."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"250 meldingen seksueel misbruik bij Reformatorisch Meldpunt"

Een jaar geleden werd het Reformatorisch Meldpunt in het leven geroepen om slachtoffers van seksueel misbruik in de gereformeerde gezindte te kunnen helpen. Bij het meldpunt kunnen slachtoffers anoniem hun verhaal doen en stappen zetten naar herstel. In het eerste jaar zijn er al 250 meldingen gedaan.

Meer dan de helft van de meldingen komen van slachtoffers zelf die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, vertelt Berna van der Zouwen, projectleider van het Reformatorisch Meldpunt. Daarnaast komen er meldingen mensen die in hun omgeving te maken hebben met seksueel misbruik. Ook komen er vragen binnen over kindermishandeling en over relaties en seksualiteit.

De website van het Reformatorisch Meldpunt is www.ikmeldhet.nl.Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Gouda krijgt eerste christelijke escaperoom

Ze schieten als paddestoelen uit de grond en zijn ontzettend populair op dit moment: escaperooms. In Gouda wordt door een christelijke jongerenvereniging hard gewerkt aan de allereerste christelijke escaperoom in Nederland. Escaperoom 'The Road' moet deze zomer gereed zijn. In totaal komen er drie kamers, over het Oude Testament, het Nieuwe Testament en een kamer over de vervolgde kerk.

In een escaperoom kun je je op laten sluiten. Samen met anderen moet je zo snel mogelijk proberen uit de kamer te ontsnappen. Binnen krijg je allerlei cryptische aanwijzingen en opdrachten die je stapje voor stapje richting de sleutel helpen om de deur van binnenuit te kunnen openen.

Meer informatie vind je op www.luminagouda.nl/theroad2017. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Elk mens in nood verdient een veilige plek"

Op het thema islam en integratie roerde de SGP zich de afgelopen tijd. De partij zet in op meer tijdelijke opvang en op opvang in de regio. "Zeker als het gaat om mensen met een sterk door de islam gestempelde cultuur, zoals Somaliërs. Het is verstandiger om hen te helpen in de eigen regio", aldus lijsttrekker Kees van der Staaij vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen.

Vaak noemt Van der Staaij de islam een bedreiging. Dan gaat het met name over de link met geweld. "Jammergenoeg is het onduidelijk waar de gewone islam ophoudt en waar de radicale islam begint." Een rechtvaardiging voor hun standpunten vindt de SGP in de jihadleerstellingen om anderen met geweld te bestrijden. Ook in gesprekken met hoogopgeleide moslims merkt Van der Staaij dat dit de officiele leer van de islam is.

Maar wat is voor de SGP het verschil tussen een christen in nood en een moslim in nood? Van Der Staaij ziet dat christelijke vluchtelingen uit Irak minder mogelijkheden hebben om in de omgeving een veilige plek te vinden.

Toch denkt Van der Staaij dat elke mens van elke afkomst geholpen moet worden. "Dat leert ons ook de geschiedenis van de Barmhartige Samaritaan. Elk mens in nood verdient een veilige plek. Maar we mogen best bij mensen die we uitnodigen om naar Nederland te komen, kijken of dat dicht bij de eigen cultuur ligt dan bij het radicaal islamitische gedachtegoed."

In De Nieuwe Morgen sprak Lukas Kramer met SGP-voorman Kees van der Staaij over nog meer onderwerpen, waaronder de zorg voor de aarde en het standpunt over Israël. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari