Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

Joël Voordewind (CU): Geroepen om hoop te brengen

joelvoordewindvrijdag 03 maart 2017 18:55

Een moment in het tv-programma Nieuwsuur zorgde ervoor dat donderdag de discussie over voltooid leven weer oplaaide. Een 57-jarige man zei uit het leven te willen stappen. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold sprak daarop de hoop uit dat in de toekomst de beschaving zo ver gaat, dat zulke wensen kunnen worden ingewilligd, ook bij mensen onder de 75 jaar.

Joël Voordewind, nummer 3 op de kandidatenlijst voor de ChristenUnie, vindt een samenleving die Pechtold voorstelt een "beknellende maatschappij die niet omziet naar mensen om hen hoop te geven, maar mensen helpt om naar de dood over te gaan. Dat vind ik een trieste ontwikkeling", vertelde hij vrijdagmiddag in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio. Volgens hem is een zelfdodingspil geen oplossing voor mensen die in uitzichtloze situaties komen.

Roeping

"Wij vinden dat het een roeping is om vanuit Gods woord om om te zien naar elkaar. Dat betekent niet dat we mensen proberen de dood in te helpen, omdat men hopeloos is, maar we zijn hoopbrengers. We zijn geroepen om mensen hoop te brengen voor de toekomst", aldus Joël Voordewind. Het is de diepste overtuiging van de partij dat als er echt omgekeken wordt naar ouderen, dat er dan minder mensen komen tot deze wanhoopsroep. Voor de ChristenUnie is het dan ook een breekpunt bij de formatie van een nieuw kabinet.

Waardig ouder worden

De ChristenUnie presenteerde eerder al het manifest 'waardig ouder worden', dat ook werd ondertekend door SP, DA, D66. Daarin wordt een plan uitgewerkt om te voorkomen dat mensen in benarde en eenzame situaties terechtkomen. Het manifest spreekt over levensbegeleiders in plaats van stervensbegeleiders. Ook pleit de ChristenUnie voor meer mantelzorgers.

Het hele gesprek met Joël Voordewind kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari