Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Acties 'We gaan ze halen' in Brussel en rechtbank

We gaan ze halenmaandag 06 maart 2017 08:30

De stichting 'We gaan ze halen' voert maandag actie in Brussel. Met 250 auto's en 400 mensen willen ze druk uitoefenen dat beloftes over het opvangen van vluchtelingen, worden nageleefd. Volgens theoloog en initiatiefnemer Rikko Voorberg willen ze als burgers daarin meehelpen en zullen ze niet ophouden. Er staat voor deze week zelfs een rechtszaak gepland tegen de Staat.

In Brussel worden er 26 voorbewerkte nummerplaten overhandigd aan de Europese Raad. Op die nummerplaten staan de beloftes per land opgetekend. Die beloftes werden in september 2016 gemaakt. Alle lidstaten zouden een bepaald aantal vluchtelingen uit Griekenland in hun eigen land opnemen, maar tot nu toe komt daar weinig van terecht.

Het gaat in totaal om 160.000 vluchtelingen, waarvan 63.000 uit Griekenland. Rikko Voorberg zag met eigen ogen de nood in vluchtelingenkampen. Zo heeft hij nog steeds contact met een vluchteling die een jaar geleden zijn laatste asielinterview kreeg en nog steeds wacht op welke toekomst hij kan opbouwen.

Rechtszaak

Naast actievoeren in Brussel staat de stichting 'We gaan ze halen' aanstaande woensdag ook in de rechtbank tegenover de Nederlandse Staat. De dagvaarding is uitgegaan, "omdat we echt uitgepraat zijn. We hebben alles geprobeerd, maar krijgen steeds hetzelfde antwoord: wij hoeven niet zoveel mensen op te halen". Rikko Voorberg en zijn advocaat achten de juridische antwoord onder dat antwoord van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Jusititie) "superdun".

Ook staat er nog een optie open om dit voorjaar zelf met auto's naar Griekenland te rijden om vluchtelingen op te halen. 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari