Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:24 - 23:24 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Priester Jos Strengholt terug in Nederland

strengholtdinsdag 07 maart 2017 11:45

Bijna dertig jaar lang woonde en leefde Jos Strengholt in Egypte. Hij begon als journalist, deed zendingswerk en werd priester in een Anglicaanse kerk. Sinds begin dit jaar is hij terug in Nederland. Hoe kijkt hij terug op zijn leven in Egypte, de politieke aardverschuiving in de regio en wat kunnen we in Nederland leren van zijn ervaringen daar?

Dinsdag was Jos Strengholt te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio.

Jos Strengholt vond het verschrikkelijk om terug te gaan naar Nederland. "Toen ik achtentwintig was zijn we daar gaan wonen. Eigenlijk heb ik alleen maar daar gewerkt, dat is heel anders dan in Nederland. Je kan daar fouten maken en die weer goed maken. Je kan op creatieve manieren met de overheid omgaan als je op dat gebied foutjes maakt", zo vertelde hij dinsdagochtend.

Kan je aarden in Nederland?

"Ik denk het wel, maar het kost tijd, het heeft jaren nodig. Als ik 75 ben, voel ik me vast weer thuis. Ik vind dat Nederland beduidend minder sociaal is, er heerst hier een harder klimaat. In Egypte is juist een heel sociaal klimaat waar mensen veel delen en samen eten. Dat mis ik wel eens nu ik hier ben. HIer kan je nooit zomaar ergens binnenlopen. Dat kan in het midden-oosten wel, dat vind ik mooi."

Probeer je bepaalde dingen uti het leven in Egypte ook hier in Nederland vast te houden?

"Ik probeer te zijn wie ik ben. Deze week maakte ik kennis met de Iraanse buurvrouw die vroeg of ze iets kon doen. Ik vroeg of ik mag eten. Dat deed ze meteen. Aan een Nederland zou ik dat niet zo snel vragen. Mijn dochter klaagde dat ik altijd zo leuter tegen de caissières. Mensen zijn een gewoon vriendelijk woord niet zo gewend, maar waarderen het wel heel erg"

Hoe ben je bij de Anglicaanse kerk terecht gekomen?

"We waren lid van een andere kerk waar van alles aan de han dwas. Toen ik in de Anglicaanse kerk kwam, viel het me op dat er veel uit de Bijbel werd gelezen en gebeden. Meer dan ik gewend was. De liturgie vond ik heel mooi. Ik werd er dus lid en een jaar of acht geleden ben ik priester geworden. De Anglicaanse kerk is zowel protestant als katholiek. Bij de reformatie is de kerk gereformeerd geworden, maar heeft het niet de katholieke liturgie en uiterlijke dingen overboord gegooid. Ik vind het een prachtige combinatie."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via