Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Matthew West Have Yourself A Merry Little Christmas
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Matthew West Have Yourself A Merry Little Christmas
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Matthew West Have Yourself A Merry Little Christmas
Luister

Wanneer ben je te beschermend voor je kind?

childdinsdag 07 maart 2017 18:30

Een kind moet met vallen en opstaan leren groot te worden, zo hoor je wel eens. Maar wanneer laat je kinderen te los en wanneer ben je als ouder té beschermend bezig? Gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz: "Ga eens achterover leunen, ga met God in gesprek, kijk terug naar je eigen jeugd en zie hoe je zelf door dingen gegaan. En probeer in een rustig klimaat met je kind te praten."

Als ouders wil je dat je kind zich geleidelijk ontwikkelt naar volwassenheid zonder dat hij of zij veel schrammen oploopt, denkt Piet Mulder. "Vanuit je vaderinstinct wil je liever niet dat je kind nare dingen overkomt, dat wil je hem besparen. Maar daardoor gaat hij juist groeien, daar leert hij van."

Vroeger leefden kinderen in grote gezinnen. Volgens Piet Mulder hebben kinderen daar veel door geleerd, maar andere kinderen hebben daar ook wat te kort door gekomen. Dat heeft geleid tot een stukje verharding. "Ze moesten zich alleen redden in dingen." Die verharding maakt dat de ouders van nu het lastiger vinden om naast hun kind te staan als het valt.

Veilige haven

Piet Mulder ziet het gezin graag als een veilige haven waarin een vader en moeder beschikbaar zijn voor hun kinderen. "En dat daar een sfeer is waarin kinderen weten: als ik faal, als iets verkeerds doe, als iets niet lukt, dan kan ik altijd thuiskomen. Daar kunnen we dan over praten, ik ben er niet minder om." Volgens Mulder is een klimaat van openheid waarin gepraat kan worden, erg belangrijk.

Het hele gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via