Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

"Je valt niet verder dan in Gods handen"

marcovdstratendonderdag 09 maart 2017 11:55

In een lange periode van ziekte ontdekte Marco van der Straten dat hij niet verder kon vallen dan in Gods handen. Aan de hand van veertig verhalen deelt hij zijn ervaringen en de lichtpuntjes van God die hij zag en nog steeds ziet. Hij bundelde deze in zijn boek 'Ik val niet uit zijn hand'. Met gevoel voor humor beschrijft hij de lessen die hij onder andere door zijn ziekte leerde.

Donderdag was Marco te gast in Bij Jorieke. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren. Het boek 'Ik val niet uit zijn hand' kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Door te bestellen via deze link steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Is er behoefte aan hoopvolle verhalen?

"Het woord waar we behoefte aan hebben is 'hoop'. Niet alleen door christenen maar overal. Zo viel het me op dat de groep O'G3NE een lied van hoop gaat zingen bij het Eurovisie Songfestival. Dat is de spijker op zijn kop. Voor een wereld in onrust en onzekerheid is hoop van wezenlijk belang." 

Wat betekent hoop voor jou?

"Hoop gaat voor mij over dat ik niet uit Gods hand val. God legt een bodem onder mijn leven, in mooie tijden, maar ook als het moeilijk gaat. Dat zegt iets over mijn levensdoel, die ligt in de liefde van God."

Wat is sarcoïdose?

"Het valt officieel onder longziekten. Je eigen immuunsysteem zorgt er voor dat je gezond bent. Dat systeem is ontregeld, het denkt dat je ziek bent en gaat aan de slag zonder dat er iets aan de hand is. Je krijgt last van je spieren, je gewrichten en je kan op allerlei plekken in je lichaam ontstekingen krijgen. Hoe het ontstaat is niet precies bekend. Binnen enkele weken zat ik zelf ziek thuis. Het was voor mij zelfs een uitdaging om glas water in de keuken te pakken, daar zag ik echt tegen op. Ik probeerde wel naar buiten te gaan elke dag, maar ook dat lukte niet altijd. Ik deed heel weinig, het is echt saai en hangen. Beetje Netflix kijken en wat muziek luisteren. Het waren lange saaie dagen, je doet heel weinig."

Is er een behandeling?

"Nee, er zijn geen medicijnen voor, hooguit om de klachten te onderdrukken. Omdat er geen behandeling is, is het echt een zaak van uitzieken. Hoe lang het duurt weet je niet. Het kan maanden of jaren duren. Het voelt alsof je zwaar griep krijgt, ik voelde de pijn in benen en armen, een uitgeput gevoel vanuit mijn longen. Ik herkende het van tien jaar geleden en dacht: het is weer mis."

Muziek is erg belangrijk geweest voor jou, zoals Psalm 16 (Ik val niet uit Zijn hand) in de versie van Psalmen voor Nu. Wat spreekt je daarin aan?

"Het verwoordt mijn gevoel heel erg. Er zit bedreiging in, maar ook vertrouwen, want ik val niet uit Zijn hand! Het gaf echt wel rust tegen mijn gevoel in soms, want ik voelde me uitgeput en dacht: hoe moet ik verder?"

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari