Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lars Gerfen Samen Kerk
Luister

"Er moeten meer vrouwen in de Tweede Kamer"

tweedekamervrouwendonderdag 09 maart 2017 07:55

Als je kijkt naar de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is een op de drie kandidaten een vrouw. Dat is te weinig, vinden de oprichters van het burgerinitiatief 'Stem op een vrouw'. Ze roepen daarom kiezers op om op 15 maart te stemmen op een vrouw die lager op de lijst staat, om zo extra vrouwen in het parlement te krijgen.

"Het is 2017, die gelijkheid mag ook in de Tweede Kamer naar voren komen", zegt Eva van Rijnberk, teamlid van 'Stem op een vrouw'.

In de huidige Tweede Kamer nemen momenteel 57 vrouwen plaats op de zetels tegenover 93 mannen. Eva van Rijnberk: "In de honderd jaar dat vrouwen nu verkozen mogen worden, is dat aantal niet veel hoger geweest." Met het burgerinitiatief willen ze ook een signaal afgegeven aan politieke partijen om meer werk te maken van hun kandidatenlijsten en die eerlijker te verdelen. "Als daar maar eenderde vrouw is, dan schiet het niet op."

Gaat het er niet om of een kandidaat-Kamerlid goed is of niet? "Daar ben ik het helemaal mee eens, maar we denken ook dat er genoeg vrouwen te vinden zijn die hartstikke goed zijn. Van de 8,5 miljoen vrouwen in Nederland zijn er vast wel 75 politici te vinden." Een fiftyfifty-verdeling zou volgens Van Rijnberk de ideale verhouding zijn.

Het gesprek met Eva van Rijnberk kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari