Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Harry van der Molen: CDA verwaarloost 'C' niet

Harry van der Molen (CDA)vrijdag 10 maart 2017 18:55

Als nummer 8 op de kandidatenlijst voor het CDA is de 36-jarige Harry van der Molen vrij zeker dat hij na woensdag een zetel mag innemen in de Tweede Kamer. Vrijdagmiddag was hij te gast bij Marien in De Dag Van Vandaag en vertelde hij onder andere over zijn persoonlijk geloof. "Ik heb dus niet het gevoel dat de CDA de C verwaarloost zodat ik me er niet meer thuis zou voelen."

Harry van der Molen begint elke dag met het vouwen van zijn handen. Ook heeft hij in de kerk een groep vrienden waar hij open mee over het geloof spreekt. "Ik spreek open over mijn geloof en ik voel me hartstikke thuis bij het CDA!" Het geloof is voor hem heel belangrijk. "Dat is vanuit waaruit ik leef. Het vormt je denken en het speelt mee hoe je naar de wereld kijkt en hoe je aan politiek wil doen. Voor mij was het een bewuste keuze om een partij te kiezen met een C in de naam."

Die C van het CDA komt volgens hem tot uiting in standpunten over duurzaamheid en medisch-ethische thema's. "Bij de discussie over 'voltooid leven', daar speelt mee hoe je kijkt naar de mens. Vanuit chistelijk denken staat de mens niet op zichzelf, maar leef je met mensen samen en in verbanden. Een individuele keuze als maatstaf stellen is niet in onze lijn. Ook de nadruk op het gezin, dat delen christelijke partijen met elkaar."

Toch zijn er verschillen met andere christelijke partijen. Zo heeft het CDA moslims op de kandidatenlijst staan. Het verschil zit volgens Van der Molen dat het CDA niet een partij van exclusief christenen is, maar dat de waarden uit het christelijk geloof door veel meer mensen gedeeld kunnen worden. 

Dienstplicht

Een belangrijk punt van het CDA in deze verkiezingscampagne is de invoering van een maatschappelijke dienstplicht.  "Ik zie de verschillen in Nederland groot worden, ik zie veel groepen uit elkaar groeien: arm en rijk, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Maar wat delen we met elkaar? Het idee achter de maatschappelijke dienstplicht is dat je niet alleen een recht hebt, maar ook een plicht. Dat je iets teruggeeft aan de samenleving. Iedereen doet dat, of je nu de zoon van de tandarts bent of de dochter van iemand die in de thuiszorg werkt. We geven allemaal iets terug aan de samenleving, door bij defensie wat te doen of op andere plekken. Op die manier bouwen we aan een sterke samenleving."

Duurzaamheid

Tijdens het Christelijk Lijsttrekkersdebat was er felle kritiek van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers op het CDA als het gaat om rentmeesterschap. Hoe geeft het CDA daar vorm aan? Het is volgens Harry van der Molen niet juist dat er in het CDA-verkiezingsprogramma niets over in staat. "Windmolens komen niet uit de hemel vallen, die moeten neergezet worden. Het grote probleem is dat het veel mensen wordt opgedrongen. In Friesland moeten ze voor de kust in het IJsselmeergebied komen, terwijl niemand er op zit te wachten. Het CDA gelooft niet dat we duurzaamheidsdoelstellingen halen door mensen dingen verplicht op te leggen. Dat is wel de aanpak van partijen zoals GroenLinks en ChristenUnie."

Het CDA neemt in haar programma wel maatregelen als het gaat om het verminderen van energiegebruik. "We kunnen energie duurzaam opwekken, en daar wil het CDA ook investeren, maar je moet ook kijken naar de gebouwen die er nu staan. Hoe goed zijn die geïsoleerd?" Het CDA wil een fonds starten voor het verduurzamen van gebouwen en dat levert volgens Van der Molen ook nog eens extra banen op.

Luister het gesprek

Harry van der Molen was vrijdagmiddag twee uur lang te gast bij Marien in De Dag Van Vandaag. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via