Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week10

week10_2017vrijdag 10 maart 2017 18:30

We zitten midden in campagnetijd en ook bij Groot Nieuws Radio hebben we aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zo zonden we donderdag het Christelijk Lijsttrekkersdebat uit. Verder hadden we aandacht voor het avondmaal, de remonstranten, InSalvation en Mensenkinderen. Fragment gemist? Het beste van afgelopen week vind je hier!

Maandag

"Avondmaal moet geen sleur worden"

Als het avondmaal steeds op dezelfde wijze gevierd wordt en het vorm wordt waarbij de inhoud achterblijft, dan wordt het sleur. Dat zegt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij wil dat in lokale kerken gesproken wordt over de manier waarop er avondmaal gevierd wordt. Een hoogleraar maakte een brochure over de betekenis van deze maaltijd.

Om het opnieuw te laten leven is het gesprek belangrijk, stelt De Reuver maandagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. De Reuver ziet dat de vorm soms wat kan stollen, waarbij de betekenis achterblijft.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Acties 'We gaan ze halen' in Brussel en rechtbank

De stichting 'We gaan ze halen' voert maandag actie in Brussel. Met 250 auto's en 400 mensen willen ze druk uitoefenen dat beloftes over het opvangen van vluchtelingen, worden nageleefd. Volgens theoloog en initiatiefnemer Rikko Voorberg willen ze als burgers daarin meehelpen en zullen ze niet ophouden. Er staat voor deze week zelfs een rechtszaak gepland tegen de Staat.

In Brussel worden er 26 voorbewerkte nummerplaten overhandigd aan de Europese Raad. Op die nummerplaten staan de beloftes per land opgetekend. Die beloftes werden in september 2016 gemaakt. Alle lidstaten zouden een bepaald aantal vluchtelingen uit Griekenland in hun eigen land opnemen, maar tot nu toe komt daar weinig van terecht.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


600 nieuwe remonstranten door campagne

Werkt het om reclame te maken voor de kerk? Jazeker is het antwoord, als je aan het de Remonstranten vraagt. De vrijzinnig-protestantse beweging heeft sinds 2014 een reclamecampagne met posters in bushokjes en op stations waar bijvoorbeeld te lezen is: 'Mijn God doet niet aan dogma's.' Tot nu toe heeft de campagne 600 nieuwe leden opgeleverd.

De komende weken zullen er ook spotjes bij BNR Nieuwsradio te horen zijn voor de kritische zakenman en -vrouw. Zij krijgen onder andere te horen: 'Mijn God begrijpt dat je op zondag wil sporten en dan maar op woensdagavond verdieping zoekt.' Het is voor het eerst dat deze zender commercials van een geloofsgemeenschap uitzendt.

Joost Röselaers, algemeen secretaris van de Remonstranten, vindt het belangrijk dat je als kerk durft te verwoorden waar je voor staat en dat ook naar buiten durft uit te dragen. Röselaers merkt ook dat de campagne het zelfbewustzijn van veel remonsranten heeft versterkt.

Het gesprek met Joost Röselaers kun je hier terugluisteren.


'Internationaal geluid' op nieuwe CD InSalvation

Nog voor de zomer komt de band InSalvation van Jafeth en Sifra Bekx met een nieuw album. En dat gaat anders klinken dan we gewend zijn. Veel kan Sifra er nog niet over kwijt, wel dat het een meer 'internationaal geluid' krijgt, zo vertelde ze maandagmiddag in Backstage op Groot Nieuws Radio. Tegelijkertijd heeft de band een nieuwe website en een nieuw logo gekregen.

De plaat wordt eind deze maand opgenomen in een studio in Engeland. Vorig jaar kwamen ze in contact met een Engelse producer, waar Jafeth en Sifra een klik mee hadden. Een andere Engelsman helpt de band bij het maken van arrangementen en het inspelen van gitaar. In twee weken tijd moet de plaat helemaal af zijn.

Jafeth en Sifra zijn nog volop bezig met de selectie van liederen. Uiteindelijk moeten er tien of elf nummers op de CD komen te staan.

Het gesprek met Sifra Bekx is kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Bidders actief op tribune Tweede Kamer

Bid je wel eens voor de politiek en de besluiten die daar worden genomen? In Den Haag zijn er gebedsgroepen actief die bidden op de tribune van de Tweede Kamer. Ook zijn er christenen die meebidden met Kamerleden rond bepaalde thema's. Vooral politici van de ChristenUnie staan hier open voor. Een van die bidders is Johan den Hartog.

Al vijf jaar lang is hij elke dinsdag te vinden op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Omdat het op de tribune stil moet zijn, begint het gebed vaak in de hal van het Kamergebouw.

Johan heeft in de jaren dat hij bidt in de Kamer veel Kamerleden leren kennen, ook buiten de christelijke partijen. "Waar zij voor strijden, daar strijden wij in gebed voor mee", zo vertelde hij dinsdag op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Priester Jos Strengholt terug in Nederland

Bijna dertig jaar lang woonde en leefde Jos Strengholt in Egypte. Hij begon als journalist, deed zendingswerk en werd priester in een Anglicaanse kerk. Sinds begin dit jaar is hij terug in Nederland. Hoe kijkt hij terug op zijn leven in Egypte, de politieke aardverschuiving in de regio en wat kunnen we in Nederland leren van zijn ervaringen daar?

Dinsdag was Jos Strengholt te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Wanneer ben je te beschermend voor je kind?

Een kind moet met vallen en opstaan leren groot te worden, zo hoor je wel eens. Maar wanneer laat je kinderen te los en wanneer ben je als ouder té beschermend bezig? Gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz: "Ga eens achterover leunen, ga met God in gesprek, kijk terug naar je eigen jeugd en zie hoe je zelf door dingen gegaan. En probeer in een rustig klimaat met je kind te praten."

Als ouders wil je dat je kind zich geleidelijk ontwikkelt naar volwassenheid zonder dat hij of zij veel schrammen oploopt, denkt Piet Mulder. "Vanuit je vaderinstinct wil je liever niet dat je kind nare dingen overkomt, dat wil je hem besparen. Maar daardoor gaat hij juist groeien, daar leert hij van."

Vroeger leefden kinderen in grote gezinnen. Volgens Piet Mulder hebben kinderen daar veel door geleerd, maar andere kinderen hebben daar ook wat te kort door gekomen. Dat heeft geleid tot een stukje verharding. "Ze moesten zich alleen redden in dingen." Die verharding maakt dat de ouders van nu het lastiger vinden om naast hun kind te staan als het valt.

Piet Mulder ziet het gezin graag als een veilige haven waarin een vader en moeder beschikbaar zijn voor hun kinderen. "En dat daar een sfeer is waarin kinderen weten: als ik faal, als iets verkeerds doe, als iets niet lukt, dan kan ik altijd thuiskomen. Daar kunnen we dan over praten, ik ben er niet minder om." Volgens Mulder is een klimaat van openheid waarin gepraat kan worden, erg belangrijk.

Het hele gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Kerk in Spangen zet zich in voor de wijk

Mensen met schulden, psychiatrische problemen, vroegtijdig schoolverlaters en asielzoekers. Ze wonen weer vaker bij elkaar in de buurt, meldt het AD deze week. Hierdoor zou de leefbaarheid in kwetsbare wijken weer achteruit gaan, na jaren van verbetering. 

Een daarvan is de Rotterdamse wijk Spangen, waar veel verbeterd werd toen er geld beschikbaar was vanuit de overheid, ziet wijkpastor Nico van Splunter van Geloven in Spangen. "Maar sociale problemen zijn niet opgelost met een renovatie van een huis of als er een pleintje mooi wordt gemaakt. Daar red je het niet mee. Er moet blijvend geïnvesteerd worden in wijken waar aandacht nodig is", aldus Van Splunter.

Als pastor van Geloven in Spangen helpt Van Splunter mee om de leefbaarheid in Spangen te verbeteren. Zo denkt de kerk altijd vanuit het belang van de wijk. "Niet dat we kerk zijn voor onze eigen mensen, maar altijd voor de hele wijk." Zo is pastorale en diaconale hulp beschikbaar voor elke wijkbewoner.

Het gesprek met Nico van Splunter kun je hier terugluisteren.


Mensenkinderen geeft gezangen een nieuw leven

Wat begon in een kapel met een piano en een Liedboek voor de Kerken, groeide uit tot een nieuw album van Mensenkinderen. Deze week kwam de CD 'Geef Kostbaar Licht' uit. Bas van Nienes was op retraite om rust te zoeken na een heftige tijd in zijn leven. Toen hij in de kapel een verstoft boekje vond, kwamen de teksten gelijk bij hem binnen, vertelde hij woensdagmiddag in Backstage.

"Ik begon te lezen, ik zat achter de piano en ik zet het boekje voor me. Ik begon wat te spelen en er ontstond een nieuwe melodie op een oude tekst", vertelt Bas. "Dit is wel gaaf, hoe mooi zou het zijn om deze teksten, waarin zoveel rijkdom zit, waar eeuwenlang uit gezongen is, om dat een frisse wind te geven en mensen opnieuw enthousiast te maken over de poëzie en de oude taal."

Het hele gesprek met Bas van Nienes kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Er moeten meer vrouwen in de Tweede Kamer"

Als je kijkt naar de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is een op de drie kandidaten een vrouw. Dat is te weinig, vinden de oprichters van het burgerinitiatief 'Stem op een vrouw'. Ze roepen daarom kiezers op om op 15 maart te stemmen op een vrouw die lager op de lijst staat, om zo extra vrouwen in het parlement te krijgen.

"Het is 2017, die gelijkheid mag ook in de Tweede Kamer naar voren komen", zegt Eva van Rijnberk, teamlid van 'Stem op een vrouw'. In de huidige Tweede Kamer nemen momenteel 57 vrouwen plaats op de zetels tegenover 93 mannen.

Het gesprek met Eva van Rijnberk kun je hier terugluisteren.


"Je valt niet verder dan in Gods handen"

In een lange periode van ziekte ontdekte Marco van der Straten dat hij niet verder kon vallen dan in Gods handen. Aan de hand van veertig verhalen deelt hij zijn ervaringen en de lichtpuntjes van God die hij zag en nog steeds ziet. Hij bundelde deze in zijn boek 'Ik val niet uit zijn hand'. Met gevoel voor humor beschrijft hij de lessen die hij onder andere door zijn ziekte leerde.

Donderdag was Marco te gast in Bij Jorieke. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren. Het boek 'Ik val niet uit zijn hand' kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Door te bestellen via deze link steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.


NBG werkt samen met Surinaamse collega's

Tien dagen lang trok Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), door Suriname om bijbelprojecten te bezoeken. Hij zag met hoeveel toewijding de mensen van het Surinaams Bijbelgenootschap daar in de gevangenissen en in de jungle hun werk doen. Met minder middelen, maar met een groot hart voor de Bijbel, aldus Buitenwerf.

Al vijftig jaar heeft het NBG banden met het Surinaamse Bijbelgenootschap vanwege het feit dat we dezelfde taal spreken. Zo kon er tijdens de reis een Surinaamse editie van de Bijbel in Gewone Taal worden gepresenteerd. Andersom helpt het Surinaams Bijbelgenootschap het Nederlands Bijbelgenootschap door hen beter in contact te laten komen met Surinamers in Nederland.

Het gesprek met Rieuwerd Buitenwerf kun je hier terugluisteren.


Christelijk Lijsttrekkersdebat

De lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP gingen donderdagavond 9 maart met elkaar in debat in Ede. Tijdens dit Christelijk Lijsttrekkersdebat kwamen thema's aan de orde als de Nederlandse identiteit, 'voltooid leven' en duurzaamheid. Het is de enige keer deze verkiezingscampagne dat Sybrand Buma, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij rechtstreeks het debat aangaan over thema's die de christelijke kiezer raken.

Het debat werd live uitgezonden door Groot Nieuws Radio. Op onze website kun je het volledige debat nog eens terugluisteren.

Deel 1 (als je de player niet ziet, klik hier)

Deel 2 (als je de player niet ziet, klik hier)

Het debat werd geleid door André Zwartbol en Gerard Beverdam, beide journalist bij het Nederlands Dagblad. TimZingt verzorgde twee korte optredens. Hanno Janse en Eunice Nahuis deden vanuit Cinemec Ede verslag van het debat en spraken met politici en bezoekers.


Vrijdag

Blijvende psychische schade bij Syrische kinderen

Miljoenen kinderen in Syrië staan op de rand van blijvende psychische schade. Dit blijkt uit het rapport 'Onzichtbare Wonden' van Save the Children. Het is zes jaar geleden dat de oorlog in Syrië begon. Daarom komt de kinderrechtenorganisatie deze week met het rapport. Save the Children sprak samen met Syrische partners meer dan 450 kinderen, jongeren en volwassenen. Het is de grootste studie in zijn soort sinds het conflict begon.

Als de situatie niet snel verandert, is de psychische schade binnenkort onomkeerbaar, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland. Hij legt in De Nieuwe Morgen uit wat de psychische gevolgen zijn en hoe groot het effect is op de nieuwe generatie en het land Syrië.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari