Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Schouten (CU) en Van Toorenburg (CDA) in Bij Jorieke

schoutenvantoorenburgdinsdag 14 maart 2017 11:55

Een dag voordat de stembureaus open gaan, zijn er nog veel zwevende kiezers. Jorieke ging dinsdag in gesprek met politici van de twee grootste christelijke partijen. Met Madeleine van Toorenburg (nummer 5 CDA) en Carola Schouten (nummer 2 ChristenUnie) sprak Jorieke over vrouwen in de politiek, drijfveren voor het politieke werk en de verschillen tussen de partijen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

In wat voor land willen jullie dat je kinderen opgroeien?

Madeleine van Toorenburg (CDA): "In een Nederland waar alle talenten kunnen worden ingezet. Waar jongeren maar ook volwassenen het beste tot hun recht komen. Het is ook belangrijk om te investeren in gezinnen, zodat jongeren en kinderen veilig kunnen opgroeien. En dan wel kijken naar hoe je dat samen doet. Hoe zorg je ervoor dat je mensen zo ondersteunt dat ze het zelf zo goed mogelijk kunnen doen."

Carola Schouten (CU): "Ik zou graag een land willen waarin we de verschillen weten te overbruggen. De laatste jaren is er veel nadruk komen te liggen op wat ons van elkaar scheidt. De bekende kloven waar we het zo vaak over hebben. Ik denk dat het een steeds ingewikkeldere maatschappij wordt waarin onze kinderen opgroeien. Ik wil dat wij weer zoeken naar manieren om met elkaar samen te leven. Je kan van mening verschillen, maar dat doe je wel op een fatsoenlijke, nette manier. Ook wil ik een land waarin we zorgen dat deze schepping behouden blijft voor volgende generaties."

In het tv-programma Nieuwsuur werd er gesproken over een taaie strijd om de christelijke kiezer. Ervaren jullie dat zo?

Carola: "Nee, niet dat ik op weg ga en denk: we gaan een taaie strijd aan. Er zweven niet alleen mensen tussen christelijke partijen, er zijn ook veel christenen die op andere partijen stemmen. Er zijn wel zware thema's zoals 'voltooid leven' waarvan ik denk dat het echt belangrijk is dat er christenen in de Tweede Kamer zitten die aangeven dat is een stap te ver is. We moeten kijken hoe we mensen hulp kunnen geven."

De ChristenUnie zegt: we bedrijven politiek met open Bijbel. Hoe werkt dat?

Carola: "Je gaat niet in de Bijbel vinden welk standpunt je op welk terrein moet innemen. Maar de Bijbel zegt wel veel over thema's als schepping, naastenliefde en gerechtigheid. Al die aspecten probeer je door te vertalen in je politieke standpunten. We beginnen dinsdag onze fractievergadering ook altijd met Bijbellezen en gebed. Dat geeft relativering aan je werk." 

Madeleine: "Ik bedrijf politiek met de Bijbel in mijn hart. Toen ik ging studeren koos ik als afstudeerthema 'verzuim om hulp te verlenen aan hulpbehoefenden'. Dat is echt een Bijbelse scriptie geworden. Mijn rode draad is: wat je voor de minste hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan. Wie is degene die mij het hardste nodig heeft. Als fractie hebben we ook op dinsdag een moment van bezinning, waarbij je het gevoel hebt dat het gaat om onze verantwoordelijkheid voor de mensen die ons nodig hebben."

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari