Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band met Talitha Nawijn 807 God Van Licht
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band met Talitha Nawijn 807 God Van Licht
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Opwekking Band met Talitha Nawijn 807 God Van Licht
Luister

"Kijk niet weg als iemand zichzelf verwondt"

hurtdinsdag 14 maart 2017 18:30

Hoe moet je omgaan als iemand in je omgeving zichzelf verwondt of snijdt? "Het is belangrijk dat je niet wegkijkt, hoe moeilijk dat ook is", vertelt kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdag in De Dag Van Vandaag. Ook moet je het niet verbieden. "Mensen die dit zichzelf aandoen, voelen schuld en schaamte en zien een hoge drempel om dit bespreekbaar te maken."

Annelies van Pelt constateert ook dat artsen erg negatief kunnen omgaan met mensen die doen aan zelfverwonding, bijvoorbeeld door het weigeren van een verdoving. Het is belangrijk om open te blijven staan en oprecht te vragen: hoe kom je hier nou toe? Wat speelt er? Wat kan ik voor je doen?

Er is sprake van zelfverwonding als iemand zichzelf opzettelijk letsel toebrengt, maar zonder de bedoeling om zichzelf te doden. Dat kan door krassen en snijden, maar er zijn ook andere methodes die toegepast worden. Volgens een onderzoek uit 2008 blijkt dat 2,4 procent van de Nederlandse jongens en 5,7 procent van de Nederlandse meisjes zichzelf verwondt. Ook onder volwassenen komt het voor, maar daar is het taboe om er over te praten veel groter, denkt Van Pelt.

"Mensen die zover zijn dat ze gedreven worden tot zelfbeschadiging, hebben het gevoel dat ze overspoeld worden door negatieve gevoelens. Dat hun problemen onoplosbaar zijn en dat er geen andere uitweg is", vertelt Annelies van Pelt. "Alles wordt overschaduwd door die vreselijke moeilijke gevoelens of nare problemen."

Door te krassen of te snijden in je eigen lichaam wordt geestelijke of emotionele pijn fysiek gemaakt, aldus Van Pelt. Die geestelijke pijn hoeft niet per definitie een depressie te zijn. Er kan ook sprake zijn van een trauma of problemen in relaties met andere mensen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via