Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Plumb What Child Is This
Luister

Welke partijen gaan de nieuwe coalitie vormen?

Tweede Kamerdonderdag 16 maart 2017 17:30

De formatie van een nieuwe kabinet gaat na het weekend officieel van start. Donderdag werd demissionair minister Edith Schippers (VVD) aangesteld als verkenner. In de wandelgangen wordt al veel gesproken over de combinatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ook een kabinet met GroenLinks in plaats van de ChristenUnie zou mogelijk zijn.

Volgens Gerard Beverdam wordt er eerst naar de VVD gekeken, omdat die als grooste partij het voortouw moet nemen in de fromatie. "Het is een serieus spel dat stap voor stap gespeeld moet worden. Van grote cirkels wordt er naar binnen toe gewerkt." Beverdam snapt wel dat Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nog even de boot afhoudt. "Als kleine partij moet je gevraagd worden. Als je nu al in de startblokken staat, geef je je onderhandelingspositie weg."

Edith Schippers brengt woensdag haar advies uit aan de Tweede Kamer. Een dag later gaan de nieuwe Tweede Kamerleden met elkaar in debat over dat verslag van Schippers. Mogelijk dat er donderdagmiddag of - avond al 1 of 2 informateurs worden aangesteld. Daarna verwacht Beverdam dat we een tijd ingaan van radiostilte, waarbij de betrokken partijen onderzoeken of een coalitie mogelijk is.

Het gesprek met Gerard Beverdam kun je hier terugluisteren.

Bijna een zesde zetel

Bij de ChristenUnie was er de lichte teleurstelling dat er net geen zesde zetel is gekomen voor de partij in de Tweede Kamer. Lijsttrekker Gert-Jan Segers vertelde in De Dag Van Vandaag dat hij daar een uur chagrijnig om is geweest, maar dat daarna de dankbaarheid overheersde voor de 60.000 extra stemmen die de partij kreeg.

Na een drukke campagneperiode ligt er voor Segers nog een drukke periode in het verschiet, omdat er nu een kabinet geformeerd moet worden. Met de andere fractievoorzitters heeft hij donderdag om de tafel gezeten om te spreken over het proces van de formatie. "Dat zal nog heel lastig worden om tot een werkbare meerderheid te komen", zo vertelt Segers op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Gert-Jan Segers kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari