Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Joke Buis Op U Mijn Heiland
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis Op U Mijn Heiland
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:02 - 23:02 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Joke Buis Op U Mijn Heiland
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week11

week11_2017vrijdag 17 maart 2017 18:30

Deze week werden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandag spraken we Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Verder hadden we aandacht voor knielend bidden en voor zelfverwonding. En Wilkin van de Kamp was donderdag te gast in Bij Jorieke. De mooiste gesprekken kun je hier terugluisteren!

Maandag

Gert-Jan Segers: Vrijheid moet je verdedigen

"Ik ben ontzettend voor vrijheid en gelijke behandeling voor iedereen, ook voor de vrijheid van meningsuiting. Maar de grens wordt bereikt waar vrijheid wordt gebruikt om het slechte te doen." Dat zei Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, maandag in De Nieuwe Morgen. Zo wil Segers geen podium geven aan mensen die een agenda hebben om de vrijheid om zeep te helpen, zo vertelde hij op Groot Nieuws Radio.

In Nederland staat de ChristenUnie voor de vrijheid van godsdienst voor iedereen. Botst dat wel eens met uw persoonlijk geloof? "Ja, omdat je ook vrijheid geeft aan iets dat heilloos is. Als ik zeg dat ik geniet van godsdienstvrijheid en daarom evenveel vrijheid geef aan anderen, dan betekent dat je ook vrijheid geeft aan moslims, zolang zij zich aan de wet houden. Maar ik geloof niet dat de islam de weg naar God is. Ik geloof dat islam en evangelie haaks op elkaar staan."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Hoop kom je tegen op straatniveau"

Hoop vinden in een wereld waar veel aan de hand is, hoe doet dominee Ron van der Spoel dat? Hij ziet het in het vrijwilligerswerk, mantelzorg en mensen die zich inzetten voor elkaar. "Op straatniveau kom je hoop tegen! Dat geeft mij hoop, daar geloof ik in. Dat vind ik ook echt een teken van Gods koninkrijk", vertelde hij maandagochtend in Bij Jorieke.

Kan je uit de Bijbel hoop halen als je zelf in een uitzichtloze situatie zit? Van der Spoel: "Als je persoonlijk drama meemaakt in je leven dan is er nog altijd de hoop. Het zeker weten: God is bij mij. Ik zie het niet altijd, ik voel het soms niet, het loopt soms ook niet goed af. Maar Hij is erbij en door alle gebrokenheid heen gaat Hij zijn weg, ook met mijn eigen leven."

Voor Ron van der Spoel is hoop het echt zeker weten dat God erbij is. "Ik weet dat God een plan heeft en Hij met dat plan doorgaat. Juist in de gebrokenheid is God erbij. Open je ogen en zie het. Dan hou je hoop."

Het gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Knielend bidden: voorsorteren om je op God te richten

"Het bidden op je knieën is een mooie plek om voor God te komen. Niet als iemand in zijn kracht die God niet nodig heeft, maar een plek waar je je richt op God en je verwacht het van Hem." Dat zegt Tjitske Volkerink van het Christelijk Spiritueel Centrum dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen. Het is volgens haar een onderdeel van de traditie die we kwijt zijn geraakt.

"Je zit laag, je zit recht, je zit geconcentreerd. Je kunt niet makkelijk in slaap vallen of met je aandacht weggaan. Een actieve houding", vertelt Tjitske. "Ideaal voorgesorteerd om te bidden, om je op God te richten." Op de website van het Christelijk Spiritueel Centrum staan tips om een gebedshoek in te richten.

Het gesprek met Tjitske Volkerink kun je hier terugluisteren.


Carola Schouten (CU) en Madeleine van Toorenburg (CDA)

Een dag voordat de stembureaus open gaan, zijn er nog veel zwevende kiezers. Jorieke ging dinsdag in gesprek met politici van de twee grootste christelijke partijen. Met Madeleine van Toorenburg (nummer 5 CDA) en Carola Schouten (nummer 2 ChristenUnie) sprak Jorieke over vrouwen in de politiek, drijfveren voor het politieke werk en de verschillen tussen de partijen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


'Stoet der dankbaarheid' door Zwolle

Er zijn veel redenen om dankbaar te zijn, vinden de christelijke studenten van de Navigators in Zwolle. En daarom vormen ze woensdag op de dag van de verkiezingen een 'stoet der dankbaarheid'. Samen lopen ze een route door Zwolle.

Met de stoet willen de studenten laten zien dat iedereen redenen heeft om dankbaar te zijn. "Om positief te kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt", zegt Eline Ploegman dinsdagmiddag op Groot Nieuws Radio. De stoet is ook bedoeld als tegengeluid voor de negatieve toon van politici.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Kijk niet weg als iemand zichzelf verwondt"

Hoe moet je omgaan als iemand in je omgeving zichzelf verwondt of snijdt? "Het is belangrijk dat je niet wegkijkt, hoe moeilijk dat ook is", vertelt kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdag in De Dag Van Vandaag. Ook moet je het niet verbieden. "Mensen die dit zichzelf aandoen, voelen schuld en schaamte en zien een hoge drempel om dit bespreekbaar te maken." Het is belangrijk om open te blijven staan en oprecht te vragen: hoe kom je hier nou toe? Wat speelt er? Wat kan ik voor je doen?

Er is sprake van zelfverwonding als iemand zichzelf opzettelijk letsel toebrengt, maar zonder de bedoeling om zichzelf te doden. Dat kan door krassen en snijden, maar er zijn ook andere methodes die toegepast worden. 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"ChristenUnie kan rekenen op extra zetels"

In de Peilingwijzer staan de christelijke partijen regelmatig op winst. Zo kan de ChristenUnie rekenen op maximaal 7 zetels en de SGP kan doorgroeien tot 4 zetels. Toch is het minder reëel dat de SGP een extra zetel krijgt, verwacht politicoloog André Krouwel, omdat de opkomst nog wel eens hoger kan uitvallen. De ChristenUnie kan nog wel eens de verrassing worden van deze verkiezingen, denkt Krouwel.

De ChristenUnie staat volgens Krouwel erg in het politieke centrum en heeft een socialer programma in vergelijking met het CDA. Maar het CDA, dat volgens Krouwel erg naar Wilders is opgeschoven, kan dan wel weer kiezers aantrekken van de VVD. "Maar christelijke kiezers die meer geven om het sociale van Nederland, die gaan naar de ChristenUnie."

Krouwel verwacht ook dat de ChristenUnie een belangrijke rol gaat spelen in de formatie, want die partij kan zowel met rechtse als met linkse partijen samenwerken. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) heeft aangegeven de ChristenUnie graag in de coalitie te willen hebben.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Waarom grijpt God niet altijd in?

Na al het politieke nieuws, focussen we ons in Bij Jorieke op andere belangrijke vragen. Waarom grijpt God niet altijd in en waarom beschermt Hij ons niet altijd? Schrijver en voorganger Wilkin van de Kamp schreef het boek 'Waarom grijpt God niet in'. Hij vertelde daar eerder al over in een gesprek op Groot Nieuws Radio, toen ging het over waarom God niet altijd geneest.

Het gesprek met Wilkin van de Kamp kun je hier terugluisteren. Je kunt het boek bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.


Wat is het meest hippe op de Kerkenbeurs?

In de Utrechtse jaarbeurs wordt vrijdag en zaterdag de Kerkenbeurs gehouden, een beurs waar leveranciers en kerken elkaar ontmoeten. Wat is het meest hippe van de beurs? Volgens beursorganisator Marco van de Wetering is dat software die de spraak van een predikant, voorganger of pastoor omzet naar tekst, voor mensen met een gehoorprobleem.

Ook kerktelevisie is bezig een een grote opmars. Mensen die niet meer in staat zijn om zelf naar de kerk te gaan, kunnen thuis in beeld en geluid de dienst volgen. Volgens Van de Wetering is ook het thema energiebeheer en duurzaamheid ontzettend actueel. "Kerken willen geld besparen als het gaat om energie en tegelijkertijd moet het duurzaam zijn opgewekt."

Het hele gesprek met Marco van de Wetering kun je hier terugluisteren.


Pearl Joan en Michael W. Smith zingen duet

Zangeres Pearl Joan heeft samen met Michael W. Smith het lied 'Friends' opnieuw ingezongen. Het lied verschijnt op een CD die binnenkort verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de EO. Ook Dwight Dissels zingt een deel van het lied mee.

Voor de opname zong Michael W. Smith zijn partij vanuit Amerika. Pearl en Dwight zongen in een Nederlandse studio hun deel van het lied in. Pearl hoefde niet lang na te denken of ze dit wilde doen. "Ik ben met zijn muziek opgegroeid. Als dan de vraag binnenkomt of ik wil meezingen: ja, natuurlijk, zo gaaf", aldus Pearl donderdagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Pearl kun je hier terugluisteren.


Welke partijen gaan de nieuwe coalitie vormen?

De formatie van een nieuwe kabinet gaat na het weekend officieel van start. Donderdag werd demissionair minister Edith Schippers (VVD) aangesteld als verkenner. In de wandelgangen wordt al veel gesproken over de combinatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ook een kabinet met GroenLinks in plaats van de ChristenUnie zou mogelijk zijn.

Volgens Gerard Beverdam wordt er eerst naar de VVD gekeken, omdat die als grooste partij het voortouw moet nemen in de fromatie. "Het is een serieus spel dat stap voor stap gespeeld moet worden. Van grote cirkels wordt er naar binnen toe gewerkt." Beverdam snapt wel dat Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nog even de boot afhoudt. "Als kleine partij moet je gevraagd worden. Als je nu al in de startblokken staat, geef je je onderhandelingspositie weg."

Edith Schippers brengt woensdag haar advies uit aan de Tweede Kamer. Een dag later gaan de nieuwe Tweede Kamerleden met elkaar in debat over dat verslag van Schippers. Mogelijk dat er donderdagmiddag of - avond al 1 of 2 informateurs worden aangesteld. Daarna verwacht Beverdam dat we een tijd ingaan van radiostilte, waarbij de betrokken partijen onderzoeken of een coalitie mogelijk is.

Het gesprek met Gerard Beverdam kun je hier terugluisteren.

Bij de ChristenUnie was er de lichte teleurstelling dat er net geen zesde zetel is gekomen voor de partij in de Tweede Kamer. Lijsttrekker Gert-Jan Segers vertelde in De Dag Van Vandaag dat hij daar een uur chagrijnig om is geweest, maar dat daarna de dankbaarheid overheersde voor de 60.000 extra stemmen die de partij kreeg.

Na een drukke campagneperiode ligt er voor Segers nog een drukke periode in het verschiet, omdat er nu een kabinet geformeerd moet worden. Met de andere fractievoorzitters heeft hij donderdag om de tafel gezeten om te spreken over het proces van de formatie. "Dat zal nog heel lastig worden om tot een werkbare meerderheid te komen", zo vertelt Segers op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Gert-Jan Segers kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Kerken zijn online 24 uur per dag open"

Kerken moeten niet in de reflectiestand blijven hangen en zeggen dat het aantal kerkleden afneemt, maar ze moeten met communicatie aan de slag, want het heeft effect. Dat zegt Eric van den Berg, die dit weekend zijn boek 'Gids voor online communicatie in de kerk' presenteert op de Kerkenbeurs."Kerken zijn online 24 uur per dag open en kunnen daardoor andere groepen bereiken."

In vergelijking met vijf jaar geleden doen kerken het online steeds beter, vindt Van den Berg. "Vijf jaar geleden waren nog veel websites redelijk amateuristisch. Of kerken hadden geen website. Kerken snappen nu beter dat ze zich online moeten profileren." Vooral evangelische gemeentes en baptistengemeentes hebben een frisse, goede uitstraling en hebben een website die prettig leesbaar is.

Van den Berg gebruikt in zijn boek een marketingbenadering. In 10 geboden helpt hij kerken verder in hun online strategie. Een voorbeeld vindt hij in Airbnb waar mensen elkaar weten te vinden om het huren van kamers en appartementen. Op die manier kan de kerk ook mensen helpen bij zingevingsvragen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari